fbpx

Trebinje - Izrezali trotoar da naprave parking

Trebinje - Izrezali trotoar da naprave parking

Foto: Direkt portal

„Mogu djeca i kolica sredinom puta, slobodno vi isijecite trotoar i napravite sebi parking“, napisala je jedna majka iz Trebinja na svom Fejsbuk profilu, komentarišući tri nova parking mjesta ispred trebinjskog „Vodovoda“, nastala isijecanjem staze za pješake.

Svi komunalni problemi sjatili su se u ovu malu jednosmjernu ulicu ispod Krša. Saobraćajne gužve su česte, a ni preostali dio trotoara u ovoj ulici nije u najboljem stanju – ili je raskopan ili su na njemu nepropisno parkirani automobili. Za pješake je ostavljen asfalt ili trotoar sa druge strane, piše Direkt portal.

„Umjesto da dobijamo trotoare da djeca mogu bezbjednije da nam šetaju, ne, oni isijeku trotoar da bi sebi napravili parking mjesta“, napisala je čitateljka. 

Direkt je bio u ulici u kojoj su postavljena tri nova parking mjesta na trotoaru. Zatražili smo odgovor i od direktora trebinjskog „Vodovoda“ Miodraga Batinića koji priznaje da su parking mjesta napravili iz čiste nužde te uvjerava da je ovo samo privremeno rješenje. 

On smatra da u krugu od 300 metara trenutno nema adekvatnog parkinga za vozila ovog preduzeća. Ni onaj na takozvanom poligonu im, kaže, nije prihvatljiv.

Postavili parking iako nemaju lokacijske uslove

Iako još uvijek nema neophodnu saglasnost nadležnih gradskih organa, rampe za obilježavanje parking mjesta su već postavljenje i ta mjesta koriste automobili „Vodovoda“. 

„Podnijeli smo zahtjev Gradu i čekamo odgovor. Nismo dobili lokacijske uslove, ali moramo da živimo i moramo da funkcionišemo svaki dan. Vodovod blizu svoje upravne zgrade mora da ima vozila za funkcionisanje. Kad dobijemo odgovor odredićemo se“, kaže Batinić za Direkt i uvjerava da su tražili i druga rješenja, ali da je ovo ipak jedino moguće.

Naime, „Vodovod“ je donedavno imao tri parking mjesta na parkingu prekoputa, ali ih je izgubio gradnjom nove zgrade na tom mjestu. Tada su se, kaže, našli u problemu i morali su da reaguju. Uvjerava da ovom odlukom, koja ni po njemu nije najbolja, ipak, ne ugrožava ni građane niti saobraćaj. 

„Mi smo razmatrali mogućnosti, pisali, tražili smo, nismo našli nikakvo rješenje i odlučili smo se za ovo privremeno rješenje dok se ne nađe mogućnost da uđemo u trajnije rješenje ili generalno preseljenje iz ovog objekta. Ja moram da kažem da mi nismo ovdje problem. Ovdje je generalna gužva, građani stalno ovuda nepropisno parkiraju auta. Pored naših auta mogu da funkcionišu i pješaci i automobili“, kaže Batinić. 

No, jedan „Vodovodov“ automobil nije ostavio prostora za prolaz pješaka, a Batinić pojašnjava da taj automobil zbog kompleksne opreme mora biti u blizini zgrade. 

On kaže da imaju namjeru da, nakon što zgrada prekoputa bude izgrađena, kupe tri nova parking mjesta, a trotoar da vrate u prvobitno stanje.