fbpx

To je zavođenje diktature u RS

1foto

Najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će u Narodnoj skupštini RS biti razmatrane izmjene i dopune Krivičnog zakona Srpske kojima će biti propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa RS, bivši predsjednik SDS i novoizabrani delegat u Domu naroda PS BiH Mladen Bosić vidi kao direktno uvođenje diktature u Republici Srpskoj.

– Dakle, ignorisaće se mišljenje ljudi koji su izabrani na bilo koju poziciju i nametnuće im se mišljenje skupštinske većine, a sve pod prijetnjom zatvora. Skupštinska većina nije mišljenje cijele Srpske, jer narod bira i vlast i opoziciju. Sasvim je legitimno pravo izabranih predstavnika da imaju svoje mišljenje, a ne da im se ono nameće, pod prijetnjom zatvora – kazao je Bosić u izjavi Euroblicu.

Dodaje da opozicija ima pravo da iznosi svoje mišljenje i stavove.

– Dodik svoje lične i interese svoje stranke želi da proglasi kao ekskluzivne interese Srpske. Valjda je svakom imalo pametnom čovjeku jasno o čemu se radi. Prije svega, to je demokratski i pravni nonsens, jer osobe koje narod bira kao svoje predstavnike, u bilo koji parlament, imaju zakonsku i imunitetsku zaštitu da slobodno mogu izražavati svoju volju i mišljenje – kaže Bosić.

On ističe da bi izmjene i dopune KZ RS, koje je Dodik najavio, predstavljale jedinstven primjer u svijetu, te izrazio očekivanje da se tako nešto neće naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

Advokat Dragiša Jokić, u izjavi istom listu, smatra da je uvođenje zatvorske kazne za one koji ne budu poštovali odluke vladajuće većine nelegitimna.

– Neću uopšte komentarisati tako nešto. Nametanje nekom da razmišlja onako kako mu se naredi, bez obzira o kakvoj se odluci radi, ne zaslužuje uopšte nikakav komentar – navodi Jokić.

BN TV
(Foto: EuroBlic)