fbpx

Steže se obruč oko Dodikove direktorice?

Steže se obruč oko Dodikove direktorice?

Foto: 

Niko ne mjeri gledanost TV stanica u Bosni i Hercegovini. Direktorica se ne oglašava, a iz Tužiteljstva čuvena rečenica “Predmet je u radu”

Već mjesecima niko ne mjeri gledanost TV stanica u Bosni i Hercegovini. Razlog je sporna odluka SNSD-ove direktorice da izmijeni Pravilnik Instituta za mjeriteljstvo. Posljedica je nemogućnost naplate reklama od oglašivača prvenstveno komercijalnih televizija i ugroženost posla za stotine medijskih radnika.

Anomalija ima
Iz Instituta ne stižu dokumenti ni Vijeću ministara, a od direktorice ni traga ni glasa. Njen zamjenik u Institutu za mjeriteljstvo BiH Haris Memić jasno je iznio sumnje u nezakonit rad direktorice Instituta SNSD-ove Milice Ristović Krstić i sve poslao državnim ministarstvima. Iz onih - za promet i komunikacije, te vanjskih poslova, iako je od upozorenja zamjenika Instituta prošlo nekoliko dana, kažu da sve treba provjeriti i eventualno uključiti pravosuđe.

U međuvremenu, iz državnog Tužiteljstva stigla je poznata rečenica: “Predmet je u radu”. A iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA poručuju da će postupati po naredbi Tužiteljstva.
- Vidimo da tamo ima anomalija. Odluke direktorice Instituta za mjeriteljstvo, koje su donesene bez stava Vijeća, potvrda su da oni ne poštuju zakonitost, ni procedure, navodi Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.
Poslali smo mail, zvali na fiksni telefon, zvali na mobilni, slali poruke. Sve je bilo uzalud. Direktorica Instituta za mjeriteljstvo i uzdanica SNSD-a Milica Ristović Krstić ima važnija posla. Od drugog posla nije stigla ni poslati zapisnik sa sjednice Instituta iz februara Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.
- Trebali smo danas dobiti neki famozni zapisnik sjednice iz februara koji još nemamo. Očigledno je da direktorica Instituta za mjeriteljstvo nešto mulja. Ne bih sada donosio neku konačnu ocjenu, pribavljamo informacije i ako sve utvrdimo kao anomaliju, naravno da ćemo odmah tražiti da se procesuira, kaže Konaković.

Podsjetimo, posao mjerenja gledanosti dobila je svjetski poznata firma Kantar medija, koja je kao partnera za taj posao u Bosni i Hercegovini prihvatila firmu See media research. Firmu koja se povezuje s porodicom Dodik. Vlado Trivić, vlasnik BN televizije, za Oslobođenje kaže da je nastalo konfuzno stanje namjerno i planski izazvano, kako bi se nanijela šteta medijima koji nisu pod kontrolom režima u Republici Srpskoj.

Na listi OFAC-a
- S druge strane, sve je smišljeno i planski odrađeno, s krajnjom namjerom da se mjerenje preda u ruke Dodikovoj firmi. Kršenja pravila agencije su vidljiva na svakom koraku. Vjerujemo da će ono što su svi primijetili, primijetiti i sud i izreći mjeru privremene suspenzije odluka stranačke direktorice Instituta za mjeriteljstvo. Ako na to sve dodamo i novonastali kontekst OFAC liste, vjerujemo da mjerenje neće dobiti agencija čiji udio vlasništva čine upravo takva lica, navodi Trivić.

Dok traje saga ko će i kako mjeriti gledanost, da li će eventualne nezakonitosti u Institutu biti procesuirane, i dalje prijeti opasnost odlaska velikih oglašivača, a time i velike porcije marketinškog kolača i egzistencije za stotine medijskih radnika.

Oslobođenje