fbpx

Šta znače promjene uslova za starosnu penziju u Republici Srpskoj?

penzije

Uslovi za starosnu penziju u Republici Srpskoj mijenjaju se postepenim povećanjem granice godina života za četiri mjeseca. Tako će biti do 2025. godine, kada će uslove za penziju ostvariti osiguranici sa navršenih 60 godina života i 40 godina radnog staža, a žene i sa navršenih 35 godina staža i 58 godina života.

Četrdeset godina staža i 59 godina života za muškarce, te 35 godina staža i 57 života za žene uslovi su koje osiguranici u Republici Srpskoj moraju ostvariti za penzionisanje u ovoj godini.Ovaj prag povećan je u odnosu na prošlu godinu za četiri mjeseca. Istim tempom nastavice se i naredne tri godine dok se ne dostignu propisani uslovi Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

TIHOMIR JOKSIMOVIĆ, portparol Fonda PIO RS

"Kada će biti potrebno da osiguranik sa navršenih 40 godina penzijskog staža ima navršenih 60 godina života, a žena osiguranik koja ima 35 godina staža 2025. godine se završava postepeni porast da ima 58 godina života".

Starosna penzija može se ostvariti i sa minimalno 15 godina staža, ali sa navršenih 65 godina života. Bez uslova koji se odnose na godine života mogu se penzionisati samo pripadnici MUP-a koji to pravo stiču sa 40 godina penzijskog staža.

Prema postojećem Zakonu o radu osiguranik može raditi i preko ovih uslova definisanih Zakonom o PIO-u do 65. godine. Stav poslovne zajednice je da se u pojedinim granama privrede sa poznim godinama smanjuje kvalitet rada,ali privrednici se, kažu u Privrednoj komori, odlučuju zadržati starije radnike u određenim granama i nakon što ispune minimalne slove za penzionisanje.

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ, Privredna komora RS

"One radnike koji su ispunili uslove za penziju, a mogu i dalje značajno da doprinesu samom procesu rada možete bez ikakvih ograničenja dodatno angažovati što privrednici u značajnoj mjeri i koriste s obzirom da imamo probleme sa nedostatkom radne snage".

Postepeno povećanje starosne penzije je jedan od uobičajenih načina kojim se pokušava smanjiti pritisak na penzioni fond. 

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

"Na taj način se pokušava dobiti jedan period u kome bi, da je pameti kod vlasti i sposobnosti,želje,mogućnosti trebalo zaposliti neke nove ljude, pa da se taj penzioni fond održi na tom nivou koji je bio za postojeće penzionere".

Dugoročno, bez strategije novog zapošljavanja na ovaj način neće se bitno rasteretiti fond zasnovan na međugeneracijskoj solidarnosti, smatra naš sagovornik.Trenutno imamo jednak omjer radnika i penzionera, a procjene su da će najakasnije za pet godina broj penzionera nadmašiti broj radnika.

bhrt.ba