fbpx

Šmit: Neću dozvoliti razdruživanje ove zemlje

Šmit: Neću dozvoliti razdruživanje ove zemlje

Foto: vijesti.ba

Imam na raspolaganju sve instrumente kako bih osigurao provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoje poteze nikad ne najavljujem, ali neću dozvoliti bilo kakvo razdruživanje ove zemlje, rekao je u intervjuu za BHRT visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit.

Govoreći je o dokumentu na kojem radi vlast u Republici Srpskoj pod nazivom "Sporazum o reguliranju odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima".

Radi se o ozbiljnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukoliko bi se išlo sa ovim ne vidim da FBIH na bilo koji način namjerava raditi na ovome, rekao je on.

"Ovdje se ne radi o FBiH nego se radi o državi i to je ono što je definisano Dejtonskim sporazumom. Ukoliko ne bude nikakvih reakcije ljudi bi izgubili povjernje u mirovni sporazum. Čuo sa da još uvijek nije jasno u Republici Srpskoj i NSRS šta zapravo sa ovim žele uraditi. Ako traže moju preporuku to je da ne idu u nikakvo razdruživanj, separaciju ili slično. To bi značilo nove granice, pomjeranje stanovništva na nova mjesta, i to bi izazvalo novi konflikt", naglasio je Šmit.

Možda je bolje da se vratimo temama poput evroskih integracija i temama koje pripadaju 19 stoljeću, rekao je on.

Nakon komunikea PIC-a prije dvije sedmice vidjeli ste da je Međunarodna zajednica spremna reagirati, i drago mi je da je PIC naglasio da ja imam sve instrumente na raspolaganju i da ja imam sve instrumente. Neću dozvoliti razdruživanje ove zemlje i to je moj mandat, rekao je visoki predstavnik za BHRT.

"Nemam neke nove podatke, ali na osnovu onoga što imam, znam da u svim anketama, i među svim građanima nema razlike u mišljenju, oni žele živjeti u miru i blagostanju u ovoj zemlji i regionu."

Naglasio je da imamo jedinstvenu priliku u BIH da se okrenemo EU putu.

"Ako vidim da imamo blokade u funkcionalnosti zemlje ja i Međunarodna zajednica možemo reagovati samo u korist građana. Ja sam tu da podsjetim političke elite da moraju djelovati i biti odgovorni za ono što se dešava."

BHRT