fbpx

Šipovo - Građani protiv izgradnje nove hidroelektrane na Plivi

Šipovo - Građani protiv izgradnje nove hidroelektrane na Plivi

Foto: Jelena Jevđenić/ Impuls

Za prvih sat vremena u Šipovu je skupljeno preko 500 potpisa protiv izgradnje nove mini hidrocentrale na rijeci Plivi. Okupljeni građani smatraju da bi se izgradnjom druge hidrocentrale na ovoj rijeci trajno uništila netaknuta priroda i šansa za razvoj turizma u Šipovu.

Predsjednik Inicijativnog odbora UG “Ne damo Plivu i Janj” i odbornik u SO Šipovo Draženko Prole kaže da je peticija tek prvi korak u sprečavanju lokalne SNSD-ove vlasti u namjeri da prirodna bogatstva svih građana podredi interesu pojedinaca.

"Okupljanje danas jeste da spriječimo izgradnju još jedne hidroelektrane na Plivi a samim tim i da spriječimo izgradnju i svih ostalih koje su planirane. Peticija je jedan od naših koraka, tražićemo da se građani izjasne kroz referendum, spremni smo na sve mjere u okviru zakona, a spremni smo i za one radikalnije mjere da svojim tijelima spriječimo gradnju HE na Plivi", kaže Prole.

foto impuls peticia

Foto: Jelena Jevđenić/ Impuls

Milan Plavšić, odbornik u Skupštini opštine Šipovo poručio je da građani Šipova neće dozvoliti izgradnju druge hidroelektrane na rijeci Plivi.

“Kada sam bio predsjednik Skupštine sazvao sam dvije sjednice na temu izgradnje hidrocentrala, napisao sam desetine dopisa, upozoravao resornog ministra Đokića i na sve pravne načine pokušavao da zaustavim izgradnju na rijekama Pliva i Sokočnica. Međutim, država nas je prevarila, prevario nas je načelnik Šipova Milan Kovač koji je u tišini odobrio sve moguće dozvole i saglasnosti koje su ubrzale puštanje u rad postojeće elektrane”, objašnjava Plavšić.

foto impuls peticia sipovo

Foto: Jelena Jevđenić/ Impuls

foto impuls jj

Foto: Jelena Jevđenić/ Impuls

Plavšić podsjeća da je skupštinskom odlukom iz aprila 2022. godine jasno zauzet stav da se mini hidroelektrane neće graditi na prostoru Šipova.

Podsjećamo, područje na kojem je planirana hidroelektrana je planirano za zaštitu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ali dio na kojem planiraju graditi MHE je izuzet iz zaštite u korist investitora.

foto impuls sipovo protest

Foto: Jelena Jevđenić/ Impuls

Impuls