fbpx

SIPA bez rukovodstva

SIPA bez rukovodstva

Foto:  N1

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno funkcioniše s direktorom kojem je istekao mandat i njegovim zamjenikom koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine.
Usamo nekoliko dana Darki Ćulumu je istekao mandat direktora, a njegov zamjenik, Zoran Galić, je pobjegao kada je saznao da će biti uhapšen u akciji SIPA po nalogu Tužilaštva BiH.

Galić se nalazi u Hrvatskoj, te bi uskoro njegov pravni tim trebao poslati medicinsku dokumentaciju Tužilaštvu BiH u kojoj će biti navedeno da zbog zdravstvenog stanja Galić mora ostati na liječenju u Zagrebu.

S obzirom na državljanstvo Republike Hrvatske, članice Evropske unije, Galić računa da neće biti izručen u BiH gdje se tereti za više krivičnih djela u vezi sa organizovanim kriminalom.

Takođe, Galićev vozač nedavno u SIPA garažu vratio je službeno vozilo koje je on koristio za bijeg od pravosuđa u BiH.
Galić je dobio povjerljive informacije iz redova rukovodstva SIPA da će biti uhapšen, te je iskoristio momenat i ilegalno prešao granicu BiH u Hrvatsku, što je potvrdilo i državno tužilaštvo.

Razlog zašto SIPA već danas nema novog direktora ili da je proces barem u završnoj fazi nalazi se u Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH jer nije na vrijeme raspisao konkurs i sproveo konkursnu proceduru kako bi se spriječio vakum u kojem SIPA neće imati novog direktora i zamjenika.

Međutim, SIPA vjerovatno neće dobiti direktora prije jeseni.

Sedam osoba prijavilo se na konkurs za novog direktora SIPA i svi ispunjavaju uslove. Sada će Nezavisni odbor obaviti intervjue, a zatim će ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić listu prijedloga poslati Savjetu ministara BiH na odluku o novom direktoru, piše Klix.
Glavni favoriti su Ljubiša Pandurević (načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA u Banjaluci) i Slobodan Radinković (načelnik Policijske uprave Doboj). Pored njih tu su i Darko Ćulum, Goran Pisić, Vlado Jovanić, Milosav Savković i Zoran Savić.

Srpska info