fbpx

Sejdić predstavio svoj prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Sejdić foto FENA

Foto: Fena

Aplikant pred Sudom za ljudska prava u Strazburu Dervo Sejdić juče je na sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine prezentirao prijedlog izmjena i dopuna Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona BiH.

Sejdić je u razgovoru za Fenu kazao da je Vijeće nacionalnih manjina Bosna i Hercegovine upoznato od ranije da on radi na konceptu prijedloga ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, a danas im je taj svoj prijedlog i prezentirao.

"Moj prijedlog, prije svega, sastoji se u izmjeni preambule Ustava BiH. Važeća se mijenja sa „Bosna i Hercegovina je demokratska i socijalna država njenih građana, konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba i nacionalnih manjina", naveo je Sejdić.

S druge strane, dodao je on, u kontekstu te preambule „dalje idem u izmjenu ustavnih rješenja, naročito kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH“.               

"Kažem da se za člana Predsjedništva bira jedan s teritorije Republike Srpske i dva s područja Federacije BiH, bez ikakvih etničkih pripadnosti. Dakle, kažem da za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju pravo da se kandiduju svi državljani BiH, radno sposobni, s navršenih 18 godina i da su u zadnjih 15 godina, 10 godina neprekidno u Bosni i Hercegovini. Dvije izborne jedinice su, jedna je Republika Srpska, a druga je Federacija Bosne i Hercegovine", pojasnio je Sejdić.

Napominje da se, prema njegovom prijedlogu, članovi Predsjedništva biraju direktnim izborom i mandat im je četiri godine. Dva člana Predsjedništva ne mogu biti birana iz jednog konstitutivnog naroda ili iz reda nacionalnih manjina i građana.

"Kad govorimo o nacionalnim manjinama i građanima onda, prije svega, predlažem izmjenu u okviru Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Zadržavam postojeća tri kluba konstitutivnih naroda i predlažem uspostavljanje četvrtog kluba koji bi se zvao 'klub nacionalnih manjina i građana Bosne i Hercegovine'. Dom naroda bi se sastojao od 19 članova. Sadašnjih 15, iz reda konstitutivnih naroda po pet članova, i sa klubom nacionalnih manjina i građana u kome bi sjedila četiri člana, dva s područja Republike Srpske i dva s područja Federacije Bosne i Hercegovine, pripadnici nacionalnih manjina i građana", naveo je Sejdić.

Time, dodao je on, dobivamo brojnost od 19 članova u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH, a odluke bi se donosile natpolovičnom većinom. S tim da, prilikom glasanja, donošenja odluka, moraju biti prisutni najmanji tri iz reda konstititivnih naroda i dva iz reda nacionalnih manjina i građana.

Kada se radi o vitalnom nacionalnom interesu konstitutivnih naroda, Sejdić predlaže da klub nacionalnih manjina i građana ne odlučuje.

"To su te konceptualne izmjene koje predlažem. Naravno, zadržavam dosadašnji način izbora u Dom naroda FBiH, odakle se delegiraju budući članovi Doma naroda Bosne i Hercegovine", kazao je Sejdić.

Naveo je da je danas, u suštini, dobio podršku Vijeća nacionalnih manjina, s određenim komentarima.

"Recimo, ja u svom konceptu kažem 'nacionalne manjine i građani Bosne i Hercegovine'. Dobio sam komentar u smislu da je bolje reći 'nacionalne manjine i nacionalno neopredjeljeni građani BiH'. Time bismo nastojali da izbjegnemo zloupotrebu deklarisanja", pojasnio je Sejdić.

Kazao je da postoje realne mogućnosti da svoj prijedlog, uz prihvatanje određenih sugestija kolega iz Vijeća nacionalnih manjina, delegira Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva direktno, a može ga i posredstvom nekog od poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputiti u parlamentarnu proceduru.

"Najvjerovatnije da će biti oba pravca", naveo je Sejdić.