fbpx

SAD se zvanično povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije

SZO

Sjedinjene Američke Države zvanično su se povukle iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), potvrdio je visoki zvaničnik administracije, prekinuvši vezu s SZO usred pandemije korona virusa, prenosi Si-En-En.

Povlačenje SAD na snazi je od ponedjeljka i podneseno je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, saopštio je zvaničnik u utorak.

Senator Robert Menendez, objavio je vest na Tviteru uz komentar da nije dovoljno nazvati nazvati Trampov odgovor na pandemiju haotičnim.

– Kongres je primio obavještenje da je predsjednik SAD zvanično povukao Sjedinjene Američke Države iz Svjetske zdravstvene organizacije usred pandemije. Nazvati Trampov odgovor na pandemiju Covid-19 haotičnim i nekoherantnim, nije dovoljno. To neće zaštititi američke živote ili interese – to Amerikance ostavlja bolesnim, a Ameriku samu – napisao je demokrata Menendez.

Izvor koji je kratko prokomentarisao pismo koje je adresirano na UN rekao je Si-En-Enu da je pismo vrlo kratko, da sadrži tri rečenice i potvrdio da će pokrenuti jednogodišnje povlačenje, ali upozorio da ne može da potvrdi da je to konačna verzija, prenosi Blic.

Donald Tramp je prvobitno najavio namjeru o povlačenju iz SZO u maju ove godine i konzistentno je optuživao SZO da pomaže Kini u prikrivanju porekla virusa.

srpskainfo.com