fbpx

Rupa je sve veća, a para sve manje: Budžet RS-a već sada kratak za 400 miliona KM

Rupa je sve veća, a para sve manje: Budžet RS-a već sada kratak za 400 miliona KM

Foto: Vlada RS 

Republika Srpska namjerava da se ove godine dugoročno zaduži za 951 milion maraka, ali stručnjaci smatraju da to neće biti moguće, prvenstveno zbog spiska sa crne liste

Vlada Republike Srpske se zadužila prije nekoliko dana trezorskim zapisima na Banjalučkoj berzi za 25,3 miliona KM, što je 5,3 miliona maraka više nego što je planirala. Planirani iznos emisije bio je 20 miliona KM, ali je Vlada RS-a prihvatila sve pristigle ponude u iznosu od 25.302.549 KM. U ovoj kalendarskoj godini Republika Srpska se na ovaj način zadužila ukupno za nova 101,3 miliona KM i postavlja se pitanje da li je izvršna vlast entiteta pred finansijskom kapitulacijom.

POŽAR NA POŽAR
Ministri Vlade Republike Srpske ovih dana suočeni su sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka. Na potencijalnu rupu u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom.

- Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica Londonske ili Bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Kada sve podatke podijelimo na 12 mjeseci, jasno je da je budžet već sada kratak za nekih 400 miliona KM, rekao nam je urednik portala capital Siniša Vukelić.
Poslanik SDS-a u parlamentu Srpske Mirjana Orašanin kaže da je Republika Srpska u velikom finansijskom problemu. Ona dodaje da Vlada RS-a jedan požar gasi drugim, a to je sve kratkog daha.
- Planirano je dugoročno zaduženje od skoro milijardu KM, plus osam odsto od redovnih prihoda - to je između 300 i 400 hiljada maraka. Konstantno se zadužujemo da bismo izmirivali tekuće obaveze i vraćali stare dugove. Samo prethodne godine budžetski deficit je bio pola milijarde KM. To je novac koji je nedostajao i koji je potrošen, a koji nemamo. Iz čega se to finansira - iz zaduženja, kazala je Orašanin.
Republika Srpska namjerava se ove godine dugoročno zadužiti za 951 milion maraka. Planirana su zaduženja na domaćem finansijskom tržištu od 141 milion i na međunarodnom od čak 810 miliona maraka. Ovaj iznos će vlasti u RS-u pokušati osigurati uglavnom emisijom obveznica i trezorskih zapisa.

SANKCIJE I PONAŠANJE
Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić kaže kako Republika Srpska ne može samostalno da izađe na tržišta kapitala, kako je to do sada radila zadužujući se na Londonskoj i Bečkoj berzi.

- Taj vid zaduživanja u ovom momentu nije moguć za Republiku Srpsku. Niko neće reći otvoreno da je to zbog sankcija, već će reći da je to rezultat cjelokupnog rada i ponašanja funkcionera i vlasti Republike Srpske, navela je Trivić.

Oslobođenje