fbpx

Roditelji žrtve pomogli: Oslobođen nakon 18 godina zatvora zbog zločina koji nije počinio

1Tomas

Tomasz Komenda zaplakao je od olakšanja kada su ga suci proglasili nevinim, nakon što je proveo 18 godina u zatvoru optužen za silovanje i ubistvo.

Ponovni pregled dokaza uz pomoć forenzičkih testova pokazao je da Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen na Novu godinu 1997. u Poljskoj. Komenda (42) je pušten iz zatvora u martu, nakon što je njegov slučaj ponovo razmotren kada su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivnju. Mediji su objavili snimku trenutka kada su ga suci oslobodili.

- Posljednjih 18 godina sam se pitao što sam skrivio pa mi se život pretvorio u pakao. Cijelo to vrijeme prema meni se postupalo kao prema smeću - rekao je Komenda nakon oslobađanja.

Petnaestogodišnja djevojčica silovana je i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj tokom proslave Nove godine 1997. Novi forenzički testovi pokazali su da Komenda nije imao veze sa zločinom i otkrili greške u prikupljanju dokaza te nemaran pristup izjavama svjedoka.

 Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, uprkos činjenici da je 12 ljudi potvrdilo da se u to vrijeme nalazio više od tri kilometra dalje od mjesta zločina.

 Kada je uhapšen surađivao je s policijom, ali je rekao da su mu prijetili i tukli ga:

- Toliko su me tukli da bih priznao i da sam ubio papu – zavapio je Tomasz Komenda.

 Njegov slučaj šokirao je Poljsku. Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je da njegovo oslobađanje pokazuje da pogreške pravosudnog sistema mogu biti ispravljene.

 Komendin advokat je najavio da će tražiti više od dva milijuna zlota odštete zbog nepravedne osude i zatvorske kazne. Pokrenuta je istraga grešaka u postupku protiv njega.

Index.hr