fbpx

Revizori prozvali Ustavni sud BiH zbog stimulacija i kupovine auta

Revizori prozvali Ustavni sud BiH zbog stimulacija i kupovine auta

Foto: RAS Srbija

Ustavni sud BiH nalazi se u političkom fokusu zbog svojih odluka koje često nazivaju političkim, ali ni njegovo interno poslovanje nije bezgrešno.

Glavna služba za reviziju javnog sektora BiH zamjerila im je kršenja zakona pri kupovi i službenog vozila, kao i način isplate stimulacija zaposlenima.

U 2023. pokrenut je otvoreni postupak nabavke službenog vozila čija je procijenjena vrijednost iznosila 119.658 KM bez PDV. Vrijednost zaključenog ugovora iznosila je 107.993 KM bez PDV.

Kriterij za dodjelu ugovora je bila najniža cijena uz planirano provođenje e-aukcije.

-Tokom revizije, prezentovane su nam informacije o modelima vozila koja su obuhvaćena istraživanjem tržišta. Međutim, uvidom u karakteristike i cijene navedenih vozila ustanovili smo da ista, osim vozila koje je izabrano, ne ispunjavaju tražene karakteristike iz tenderske dokumentacije ili je njihova tržišna vrijednost veća od procijenjene vrijednosti nabavke te cjenovno nisu mogli zadovoljiti klasu vozila koje se nabavlja. Imajući u vidu navedeno smatramo da nisu ispoštovani osnovni principi Zakona o javnim nabavkama BiH koji se odnose na aktivnu i pravičnu konkurenciju – naveli su revizori.
Konkretno, zahtijevane tehničke karakteristike auta bile su snaga motora minimalno 150 kW, a dostavljena je informativna ponuda za vozilo sa snagom motora od 147 kW, te oblik karoserije – limuzina, a informativna ponuda je dostavljena za SUV/terensko vozilo.

Prema podacima iz novembra 2023. godine, cjenovno odstupanje iznosi oko 26.000 KM bez PDV!

Stimulacija 550 KM
Izdaci za neto stimulacije u 2023. godini iznosili su 50.600 KM. Stimulacije su isplaćene u decembru za 92 zaposlenih (svi zaposleni izuzev sudija Ustavnog suda) na osnovu Odluke o novčanoj nagradi za zaposlene u Sekretarijatu Ustavnog suda BiH za 2023.
Tom odlukom je definisano da se novčana nagrada u iznosu od 550 KM dodjeljuje zaposlenim koji su proveli na radu najmanje šest mjeseci, ostvarujući posebne rezultate koji su značajno doprinijeli unapređenju rada i funkcionisanju Ustavnog suda u 2023.
Ali, stimulacija je isplaćena svima jednako.
– S obzirom na to da je Ustavni sud, kao i prethodne godine, isplatio stimulacije za sve zaposlene uključujući i zaposlene u Ustavnom sudu koji ostvaruju pravo na mjesečno uvećanje plaće kao rezultat ocjene rezultata rada zaposlenog, ponovo smo konstatovali da isplata i novčane nagrade upućuje na isplatu po istim ili sličnim kriterijima po kojima se vrši i utvrđivanje promjenjivog dijela plate. Preporuka je da Ustavni sud prilikom isplate stimulacija treba koristiti kriterije koji su različiti u odnosu na kriterije po kojima se vrši utvrđivanje promjenjivog dijela plate – napisali su revizori, a ova preporuka će se ocjenjivati već u idućem izvještaju o reviziji.
Inače, budžet Ustavnog suda BiH prošle godine bio je 8,5 miliona KM.

Srpska info