fbpx

Prointer dobija banku, SAD spremaju nove sankcije - Cenić: Ta odluka je opasna!

Prointer dobija banku, SAD spremaju nove sankcije - Cenić: Ta odluka je opasna!

Foto:  Capital

Vlada RS-a je utvrdila izmjene i dopune Zakona o bankama, Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS-a te Zakona o unutrašnjem platnom prometu ovog entiteta

Vlada Republike Srpske usvojila je na jučerašnjoj sjednici zakonske izmjene kojima će Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske biti ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa. Na taj način počelo je svojevrsno osnivanje domaće banke za unutrašnji platni promet na koju sankcije SAD-a neće imati bilo kakav uticaj.

POČETAK KRAJA
Vlada RS-a je juče po hitnom postupku utvrdila izmjene i dopune Zakona o bankama Republike Srpske, Zakona o Investiciono-razvojnoj banci RS-a te Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Iz Vlade Republike Srpske su saopštili da je bilo neophodno izvršiti strateško prilagođavanje poslovanja IRB-a razvojnim ciljevima Republike Srpske, “imajući u vidu da su se uslovi na finansijskom tržištu značajno izmijenili od osnivanja ove institucije”.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan potvrdio je kako je Bijela kuća zabrinuta nastavljenim secesionističkim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te je najavio kako će vlada SAD-a na takve prijetnje reagovati. Sullivan je naglasio da su SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

- Nastavićemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija. Izražavamo podršku korištenju bonskih ovlašćenja i visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Nastavićemo biti uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu, poručio je Sullivan.
- Ne sumnjam da se u ove zakonske izmene ide zbog osoba i preduzeća sa američke crne liste. Međutim, cena koju će svi platiti biće previsoka. IRB nikako neće izbeći dalje sankcije, bez obzira na komercijalizaciju banke. Ta odluka je opasna. Prethodna iskustva pokazuju da vlast u Srpskoj ne zna upravljati bankom. Setite se samo kako je završila Banka Srpske, kazala je ekonomista Svetlana Cenić.

Komercijalizacija IRB-a je, smatra ona, početak njenog kraja, jer je vlast do sada upropastila nekoliko banaka. IRB je, podsjeća Cenić, bila pred slomom dok su plasmani išli mimo komercijalnih banaka i kada se zakon kršio na sve strane.
- Većina tih kredita kasnije je bila nenaplativa. Vlast u Republici Srpskoj nije najbolje shvatila sankcije. Smejali su se sankcijama nedeljama i mesecima. Sad vidimo da sankcije uopšte nisu za smejanje. Oni i dalje ne shvataju koliko su te sankcije ozbiljne i koliko ugrožavaju ama baš sve, govori Cenić.
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske po hitnom postupku, kojim su proširene djelatnosti IRB-a, tako da pored već propisanih djelatnosti Banka može obavljati i djelatnosti primanja novčanih depozita i obavljanje platnog prometa.

Ministarka finansija RS-a Zora Vidović potvrdila je juče da su zakonske izmjene kojima je omogućeno da Investiciono-razvojna banka obavlja poslove platnog prometa, između ostalog, donesene i kako bi se pomoglo firmama koje su SAD stavile na crnu listu.

- Pokušavamo da imamo svoj unutrašnji platni promet kako bismo mogli raditi preko naše banke, kazala je ona.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu po hitnom postupku, kojim je predviđeno da poslove platnog prometa može obavljati i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske u skladu sa ovlašćenjem za pružanje tih usluga utvrđenim zakonom kojim se uređuju njeno osnivanje, pravni status i djelatnost.

Prvi čovjek Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović smatra kako će SNSD sve potopiti zbog Prointera. On je uvjeren da se IRB komercijalizuje da bi se spasio Prointer i da bi novac građana Srpske nastavio da se izvlači za finansiranje političkih stranaka na vlasti.

- To je veoma opasno. Nema nikakve sumnje da će IRB dospjeti na crnu listu ako se ti zakoni usvoje. To je žrtvovanje najvažnije finansijske institucije u Republici Srpskoj koja je ionako dobro uništena nestručnim stranačkim upravljanjem. U pitanju je dodatno izlaganje riziku zbog interesa prve familije Republike Srpske, kazao je Vukanović.

TRI SJEDNICE
Zakone koje je usvojila Vlada Republike Srpske danas će razmatrati Narodna skupština RS-a. Nakon 10. redovne sjednice parlamenta RS-a, koja će biti održana danas, biće održana 14. posebna sjednica s jednom tačkom dnevnog reda - Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima. Sljedeće sedmice će biti održana i svečana sjednica NSRS-a, na kojoj bi trebala da se obrati i predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić.

Oslobođenje