fbpx

Prijedor: Obilježavanje raspuštanja logora Omarska

Prijedor: Obilježavanje raspuštanja logora Omarska

Foto: Arhiva

U organizaciji Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženja logoraša „Prijedor 92“ i Udruženja logoraša "Kozarac" danas će biti obilježena 32. godišnjica početka raspuštanja koncentracionog logora smrti Omarska kod Prijedora.

Od maja do avgusta 1992., kada je i posljednji zatočenik napustio Omarsku, u logoru je bilo zatvoreno više od 3.300 civila, Hrvata i Bošnjaka sa područja Prijedora i okoline, a oko 800 ih nije preživjelo torturu. U logoru je bilo i 37 žena, od kojih je pet ubijeno. U logoru je bilo i 28 maloljetnika.

Logori Omarska, Trnopolje i Keraterm uspostavljeni su po odluci Kriznog štaba tadašnje opštine Prijedor, a službeno ih je u maju 1992. godine osnovao načelnik policije u Prijedoru Simo Drljača, protiv kojeg je tribunal u Hagu nakon rata podigao optužnicu. Drljača je poginuo tokom pokušaja hapšenja.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri nakon što je njihov predmet prebačen iz Haškog Tribunala. 

Početkom augusta 1992. godine američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore, nakon čega je počelo njihovo raspuštanje.

Prvi proces i prva presuda pred Haškim tribunalom bili su upravo za zločine počinjene u logoru Omarska. Zbog masovnog silovanja u ovom logoru nad zatvorenim logorašicama, silovanje je prvi put u sudskoj praksi okarakterizirano kao ratni zločin.

Jedan broj logoraša iz logora Omaraska ubijen je na Korićanskim stijenama, dio na Hrastovoj glavici, a mnogi su podlegli od mučenja.

bhrt.ba