fbpx

Preminuo nizozemski novinar Peter R. de Vries koji je nedavno ranjen

peter de vris

Nizozemski novinar Peter R. de Vries preminuo je od zadobijenih povreda nakon što je 6. jula u Amsterdamu pucano na njega.

Poznat po svojoj predanosti nerazriješenim zločinima i podršci porodicama žrtava zločina, istražio je više od 500 dosjea o ubistvima i odigrao ključnu ulogu u rješavanju nekoliko slučajeva.

Karijeru je započeo kao dvadesetogodišnji vježbenik u De Telegraafu, najvećim nizozemskim dnevnim jutarnjim novinama. Još je bio mladi novinar 1983. godine kada je pratio otmicu Freddyja Heinekena, magnata poznate marke piva.

Heineken je na kraju pušten, a nekoliko otmičara je uhvaćeno i poslano u zatvor, uključujući Cor van Houta i nizozemskog kriminalca Willema Holleedera. De Vries se kasnije sprijateljio s Van Houtom, zbog čega je bio kritikovan.

De Vries je dobio svjetsku pažnju za svoj istražni rad o nestanku američke državljanke Natalee Holloway na Arubi 2005. godine, za koji je osvojio međunarodnu nagradu Emmy.

Nakon što je 6. jula završio snimanje emisije RTL Boulevard, u kojoj je bio čest gost, na putu do automobila, dok je prolazio pored mnoštva ljudi, u njega je pucano.

Prema Van Welyju, način na koji je počinjen napad pokazuje sve karakteristike dobro pripremljenog napada.

"Peter je bio neustrašiv", rekla je voditeljica RTL Boulevarda Marieke Elzinga u radijskom intervjuu. Zasad su dvojica osumnjičenih za pucnjavu u pritvoru. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će učiniti sve kako bi pravda bila zadovoljena.

Klix