fbpx

Predizborni problemi u vladajućoj koaliciji

Predizborni problemi u vladajućoj koaliciji

Foto: Oslobođenje

Odnosi u vladajućoj koaliciji RS-a su narušeni već neko vrijeme, a ovo bi mogao biti uvod u probleme sa kojima će se SNSD suočiti nakon lokalnih izbora

Lokalna vlast u Derventi, predvođena SNSD-om, bila je na korak od gubitka skupštinske većine nakon što je potpredsjednik Skupštine grada Derventa i potpredsjednik SNSD-a Derventa Darko Bećarević osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Bitka u Stanarima
Ipak, Centralna izborna komisija BiH je konstatovala da se Bećarević nije žalio na odluku o prestanku mandata nakon pravosnažne presude Okružnog suda u Doboju, pa je odlučeno da se njegov mandat dodijeli sljedećem kandidatu po rezultatu sa liste SNSD-a. To je Tihomir Tominčić koji je u prošlom mandatu već bio odbornik u Skupštini Dervente. Tominčić je član uprave Fudbalskog kluba Tekstilac iz Dervente.

Ipak, ovo bi mogao biti uvod u probleme sa kojima će se SNSD suočiti nakon lokalnih izbora. U ovoj stranci su odlučili da imenuju kandidate u svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj i nema nikakve sumnje da će ih takva odluka skupo koštati u određenom procentu.

- Odluka SNSD-a da ne podrži ama baš nijednog koalicionog partnera dovešće do problema na terenu. Ti problemi neće biti prisutni u svim opštinama, ali će svakako biti zanimljivo gledati kako će se, na primjer, razvijati situacija u Stanarima. U ovoj opštini na teren izlaze tri kandidata i svi će ratovati jedni protiv drugih. Zanimljivo je da će u Stanarima velika bitka da se vodi između SNSD-a i socijalista, kazao je za Oslobođenje sagovornik iz vrha najjače stranke u Srpskoj, koji je dobro upućen u ovaj problem.
Veliko iznenađenje bi moglo da se desi i u Tesliću, gdje su socijalisti na korak do toga da podrže Milana Miličevića i to zahvaljujući nerazumijevanju lokalnog SNSD-a. Ako do te podrške i dođe, uvjerava naš sagovornik, ona će biti manje javna, a više terenska.

Novinar Dragan Maksimović smatra da je odluka SNSD-a o nepodržavanju koalicionih partnera besmislena i apsurdna. SNSD će zbog toga, tvrdi on, izgubiti nekoliko opština, ali će zauzvrat sve snage usmjeriti ka Banjoj Luci. On smatra da će Dodik rado žrtvovati nekoliko manjih opština ako bi to značilo povratak Banje Luke u ruke SNSD-a.

Politika nasljednika
- Odnosi u koaliciji su narušeni već neko vrijeme i nema nikakve sumnje da će se stvari odvijati drugačije ukoliko suđenje Dodiku završi onako kako lider SNSD-a ne želi da završi. Takođe, evidentno je da njegov nasljednik smatra da niko osim SNSD-a ne treba da vlada. Igor Dodik na terenu poništava koaliciju i ne dozvoljava nikome ni najmanji manevarski prostor. To će dovesti do određenih problema i rata svakoga sa svakim na terenu uoči lokalnih izbora, ocjenjuje Maksimović.

Oslobođenje