fbpx

Potkivanje konja Milana pred zgradom OHR!

1konj

foto: Žana Gauk 

Pred zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH aktivisti udruženja “ReStart Srpska” danas su, kao odgovor na aferu “Potkivanje”, doveli konja kojeg su nazvali Milan.

1konj 2

foto: Žana Gauk

1konj 3

foto: Žana Gauk

Aktivisti su poručili da će ispred OHR-a izvršiti obred potkivanja konja.

Na ovakav potez odlučili su nakon odluke Prvostepene disciplinske komisije koja je 3. juna odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije.

Aktivisti udruženja “ReStart” poručili su kako nakon ove odluke jedino OHR može reagovati na očigledan primjer korupcije u bh. pravosuđu dodajući da je stepen korupcije u pravosudnom sistemu ogroman.

1konj 4

foto: Žana Gauk

Stefan Blagić iz udruženja “Restart” nm je rekao kako se radi o svojevrsnom performansu, gdje žele da ukažu na aferu koja proteklih dana trese bh. javnost.

“Mi smo ovdje danas zato što je OHR posljednja instanca odbrane pravne države i vladavine prava i zato što je disciplinska komisija odbila tužbeni zahtjev nedavno protiv Milana Tegeltije, koji je, po mom mišljenju, s razlogom optužen za najteža koruptivna djela. Dosta nam je više da međunarodna zajednica izražava iznenađenost i zabrinutost. Došli smo ovdje da ih pozovome na konkretne poteze. Dakle, gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje. Ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu, uopšte nam niste potrebni, stojite samo kao ikebane. Zato pozivamo, ne samo OHR, nego i Evropsku uniju da poduzmu nešto jer je ovo sumrak države i pravosuđa”, rekao je Blagić.

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, krovne pravosudne institucije u BiH Milan Tegeltija našao se u centru pravosudnog skandala, nakon što je privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević objavio snimak kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi on utjecao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo što prije uzme u rad krivičnu prijavu koju je Alešević podnio protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

(Gerila)