fbpx

Policija pustila na slobodu građane uhapšene sinoć nakon konferencije za medije

policija pzd

Banjalučka policija je noćas pustila na slobodu građane koje je uhapsila juče nakon konferencije za medije grupe “Pravda za Davida”.

Nakon višesatnog zadržavanja, policija je noćas pustila na slobodu građane koji su okupljeni oko grupe “Pravda za Davida”.

Podsjećamo, policija je juče privela aktivistu grupe “Pravda za Davida” Ozrena Perduva nakon konferencije za medije na Trgu Krajine. Iz policije su naveli da je Perduv priveden zbog organizovanja neprijavljenog javnog skupa.

“Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas, 07.07.2020. godine u 18,00 časova upozorili su pripadnike i aktiviste političke partije ‘Pokret pravde’ da prekinu javno okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci, jer isto nije organizovano u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS. Naime, nakon što su odbili da postupe po nalogu policijskih službenika da se raziđu, policijski službenici su u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske priveli u prostorije Policijske stanice Banjaluka Centar lice O.P., organizatora ovog neprijavljenog javnog okupljanja zbog počinjenog prekršaja iz obasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju. Organizatori ovog javnog skupa koji nije prijavljen u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, nije imao ni dozvolu Administrativne službe Grada Banjaluke za zauzimanje javne površine”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Nakon toga su građani, koji su okupljeni oko “Pravde za Davida”, otišli pred banjalučku Policijsku upravu gdje je uhapšeno još građana, među njima i Sofija Grmuša.

“Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka danas, 07.07.2020. godine u 18,20 časova slobode su lišili devet pripadnika i aktivista političke partije „Pokret pravde“ i to lica inicijala S.G., M.M., A.V., M.K., K.Ć., G.B., Ž.S., Z.Š. i E.K. jer su počinili prekršaje iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju. O svemu je obavješten dežurni sudija Osnovnog suda – Odjeljenje za prekršaje Banja Luka”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Policija sinoć nije dozvolila advokatima da posjete uhapšene. Advokatica Jovana Kisin je u razgovoru sa novinarom portala Gerila istakla da je pokušala da uđe u policijsku stanicu i posjeti uhapšene. Navela je da je pokušala da uđe u svojstvu “pokušaja branioca”, ali s obzirom da je odbrana totalno ukinuta u ovom postupku, njeno zastupanje je ostalo u pokušaju.

Inače, iako policija i dalje ne odustaje od prakse da rastjeruje i hapsi ljude koji mirno stoje na ulici, pravdajući to nedozvoljenim javnim skupom, advokatica Jovana Kisin naglašava da dva lica koja saopštavaju izjave okupljenim novinarima, kao ni novinari, ne mogu predstavljati učesnike nekog javnog skupa samo zato što su tu sa kamerama da snime nečiju izjavu, tako da nije bilo nikakvih elemenata da se pomisli da je jučerašnja konferencija za medije bila javni skup.

Takođe, naglašava nije bilo elemenata za lišenje slobode pošto zakon eksplicitno propisuje u prekršajnom postupku koji su razlozi za lišenje slobode. “Tako da, sve i da su policijski službenici smatrali da je u pitanju javni skup, oni su mogli da izdaju prekršajni nalog na te okolnosti, nisu morali da hapse”, ističe Jovana Kisin.

Naglašavamo da je Osnovni sud u Banjaluci do sada odbacio kao neosnovane sve prijave koje je policija napisala građanima zbog navodnog kršenja javnog reda i mira i okupljanja bez dozvole.

Gerila.info