fbpx

Podaci o koroni u EU: Što više vakcinisanih, manje umrlih

Vakcina eu bll

Irska na vrhu po broju vakcinisanog stanovništva, Bugarska na dnu sa 29 odsto vakcinisanih i 325 umrlih na milion stanovnika.

Evropska komisija objavila je tabelu sa podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koji pokazuje odnos vakcinisanih i umrlih u zemljama Evropske unije. Podaci o procentu vakcinisanog stanovništva odnose se na punoljetno stanovništvo, a podaci o umrlima na 14-dnevni period u novembru.

"Podaci pokazuju da što je veći procenat vakcinacije, to je manja smrtnost", objavili su iz Evropske komisije na Tviter nalogu.

Na vrhu po broju vakcinisanog stanovništva je Irska. U toj državi je vakcinisano 93 odsto odraslih. Na milion stanovnika imaju 15 umrlih u 14-dnevnom periodu.

Slijedi Portugal, gdje je vakcinisano 92 odsto odraslih, a imaju 10 mrtvih od posljedica kovida na milion stanovnika.

Isti postotak vakcinisanih ima Malta. Ona bilježi nula mrtvih od posljedica kovida na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Sljedeća na listi je Danska s 89 odsto vakcinisanih i 10 umrlih na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Manji izuzetak među državama sa visokim postotkom vakcinacije čini Belgija, koja je vakcinisala 87 odsto odraslih, a ima 29 umrlih na milion osoba u pomenutom periodu.

Hrvatska, Bugarska i Rumunija najgore i po broju vakcinisanih i po umrlima
U donjem dijelu tabele je puno veći postotak umrlih.

Među najgore rangiranim državama po procentu vakcinisanog stanovništva je Poljska sa 62 odsto vakcinisanih odraslih i 49 umrlih osoba na milion stanovnika u 14-dnevnom periodu.

Hrvatska je na 55 odsto vakcinisanih starijih od 18 godina i ima 168 umrlih od kovida u istom periodu.

Na dnu tabele je i Slovačka, koja ima 54 odsto vakcinisanih, ali odudara po broju umrlih. Bilježi ih 29 na milion, znatno manje nego druge zemlje na dnu liste.

Najslabije rangirane su Rumunija i Bugarska. U Rumuniji je vakcinisano 43 odsto odraslih i imaju 267 umrlih na milion stanovnika.

Bugarska je na dnu sa 29 odsto vakcinisanih i 325 umrlih na milion stanovnika.

Zabrinjavajući podaci o broju umrlih dolaze i iz Letonije, gdje je 266 umrlih na milion stanovnika.

 

Vijesti.me