fbpx

Pod lupom: Biračka mjesta zatvorena, do sad 135 težih izbornih nepravilnosti, izlaznost 46 odsto

Pod lupom: Biračka mjesta zatvorena, do sad 135 težih izbornih nepravilnosti, izlaznost 46 odsto

Koalicija "Pod lupom" objavila je glavne nalaze posmatranja izbornog dana do 19:00h na osnovu izvještaja svojih posmatrača/ica raspoređenih širom zemlje.

Zabilježeno je ukupno 135 kritičnih situacija, odnosno težih izbornih nepravilnosti. Radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala (30 slučajeva), proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima (24 slučaja), te nepravilnostima pri procesu glasanja (15 slučajeva) poput: fotografisanja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja i sl. Jedan slučaj u Brčko distriktu BiH je prijavljen policiji, a tiče se kupovine glasova i organizovanog prijevoza birača na biračka mjesta. Sličan slučaj podmićivanja birača iz vozila je zabilježen u Živinicama i taj slučaj se trenutno provjerava.

Koalicija „Pod lupom“ danas prati i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima. Do 19:00h na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcioniše, a proces glasanja se odvijao neometano. Izuzetak je Tuzla gdje nisu radila dva skenera, ali je glasanje nastavljeno bez opreme. Ono što bi dodatno trebalo unaprijediti jeste edukacija birača za glasanje pomoću novih tehnologija jer za sada na 13.4% biračkih mjesta nije prikazano uputstvo koje objašnjava kako se koristi tehnologija koja se pilotira.

Zatvaranje biračkih mjesta

Većina biračkih mjesta je zatvorena na vrijeme. 10.9% biračkih mjesta je zatvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. 2.3% biračkih mjesta je zatvoreno u periodu između 19:16h i 20:00h. Prema prvim informacijama većini glasača koji su se zatekli u i ispred biračkog mjesta u 19:00h omogućeno je da glasaju. Na 2.1% biračkih mjesta, omogućen je ulazak na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja.

Izlaznost do 19:00h

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Prema prvim podacima, izlaznost na Lokalnim izborima do 19:00h je 46,1% (sa marginom statističke greške od +/- 1,61% na intervalu od 0.95 procentne tačnosti).

Izlaznost na prethodnim Lokalnim izborima 2020. do 19:00h, kao i na Općim izborima do 19:00h je bila 50%.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da danas podijele sa njima sva svoja pozitivna ili negativna iskustva sa izbora putem obrasca https://mojeiskustvo.podlupom.org/. Također, građani sve izborne nepravilnosti i dalje mogu prijaviti putem besplatnog telefona 080 05 05 05.

Naredna konferencija za medije o brojanju glasova za (grado)načelnike/ice i vijeća/skupštine i izbornim nepravilnostima do 21:30h će biti održana u 22:00h Hotelu Holiday u Sarajevu.