fbpx

Počela izborna šutnja, moguća odgoda izbora u poplavljenim područjima

Počela izborna šutnja, moguća odgoda izbora u poplavljenim područjima

Foto: N1

U Bosni i Hercegovini od jutros u 7 sati na snazi je izborna šutnja uoči održavanja lokalnih izbora.

Do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 19.00 sati zabranjeno je objavljivati rezultate istraživanja javnog mnijenja u vezi s glasanjem i izborima.

Zabranjeno je učestvovanje političkih subjekata u javnim političkim aktivnostima, te medijsko izvještavanje o političkim i izbornim kampanjama.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas bi trebala donijeti odluku o odgađanju izbora zakazanih za sutra zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, na jučerašnjoj konferenciji za novinare je rekla da ako izbore ne bude moguće provesti, onda se oni odgađaju i u pravilu se provode u roku od sedam dana, najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovnim izborima.

Centralna izborna komisija BiH će se obratiti i Vijeću ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama i svim nadležnim upravama civilne zaštite da hitno informišu CIK o svim odlukama koje donesu u vezi situacije s poplavama i klizištima, ali da Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostave i sve druge informacije s kojima raspolažu, a koje su relevantne za organizaciju izbora.

BHRT