fbpx

Plakati u Banjaluci: Poziv na proteste za Dženana i Davida u subotu u Sarajevu

protest naslovna

Na više lokacija u Banjaluci osvanuli su plakati i leci kojim se poziva na proteste u Sarajevu na kojima će se zahtijevati privođenje pravdi ubica Dženana Memića i Davida Dragičevića kao i rasvjetljavanje drugih nerasvijeteljenih ubistava u Bosni i Hercegovini.

Pored likova Davida Dragičevića i Dženana Memića na plakatim piše "Pravda" i navodi se vrijeme i mjesto održavanja ovog skupa uz poruku: "Budi na strani istine i pravde".

Autor plakata nije potpisan.

Protestni skup u Sarajevu će biti održan u subotu 11. septembra s početkom u 13 sati. Organizator skupa je porodica ubijenog Dženana Memića, odnosno udruženje građana "Pravda za Dženana", a pozivima na okupljanje pridružila se i neformalna grupa "Pravda za Davida" iz Banjaluke.

protest 3
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o ubistvu Dženana Memića, a nekoliko lica je do sada privedeno. Slučaj je uz dosta kontroverzi prethodno vodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, a tvrdilo se da je Dženan nastradao u saobraćajnoj nesreći, što je njegova porodica od samog početka negirala iznoseći niz dokaza da se radi o ubistvu i pokušaju zataškavanja tog zločina. Nakon što je državno tužilaštvo preuzelo slučaj došlo je do obrta u istrazi.

Istovremeno je Okružno tužilaštvo u Banjaluci vodilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića, ali ta istraga gotovo tri godine nije makla s "mrtve tačke".

Nakon toga je slučaj preuzelo Tužilaštvo BiH.

Sudeći prema najavama organizatora i podršci koja stiže iz svih krajeva zemlje, očekuje se veliki odziv građana na skupu u Sarajevu.

Impuls