fbpx

Ostavka Tegeltije: Farsa ili novi iskorak pravosuđa?

TegeltijaTadicG

Nakon najave predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milana Tegeltije da će podnijeti ostavku na funkcije u Visokom sudskom i tužilačkog savjetu BiH različita su očekivanja od toga u kojem pravcu će da krene pravosuđe u BiH.

Branko Perić, sudija Suda BiH osim što misli da je Tegeltijino obraćanje javnosti pranje biografije, smatra da tek slijedi borba i u VSTS i u pravosuđu.
Milan Tegeltija najavio je da će podnijeti ostavku na funkcije na sve pozicije u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BIH. On je rekao da će to učiniti nakon sljedeće sjednice VSTS-a. Ambasada Sjedinjenih država u BiH saopštila je da je to prvi korak u povratku povjerenja u VSTS i pravosuđe u BiH.

Goran Dakić novinar iz Banjaluke smatra da je Tegeltijina ostavka iznuđena, a da će promjena samo jednog čovjeka teško dovesti do sistemskih promjena u pravosuđu.
"I ako dođe do njegove ostavke ona će biti iznuđena pod pritiskom kako međunarodnih faktora, ali i donekle domaće javnosti, ali time nije riješen problem", smatra Dakić i tvrdi da se pravosuđe ni na koji način ne može promijeniti ovom smjenom, jer, kako kaže, "doći će neki novi Milan Tegeltija i po sistemu - gdje ja stadoh, ti produži".

Branko Perić, sudija Suda BiH, osim što misli da je Tegeltijino obraćanje javnosti pranje biografije smatra da tek slijedi borba i u VSTS i u pravosuđu.

On kaže da ne vjeruje da će se bilo šta promijeniti u radu institucije i rješavanju problema.

"Ovo će se sada sve svesti na međusobna optuživanja i blokadu rada institucije na daljim reformama", kaže Perić.

I profesor ustavnog prava iz Banjaluke Milan Blagojević kaže da Tegeltijinu najavu treba uzeti sa rezervom.
"U zakonskom smislu nejga ništa nije sprečavalo da već danas podnese ostavku na sve funkcije u VS TS, a neda do prolongira za neku narednu sjednicu", kaže Blagojević.

Stanje u pravosuđu BiH je loše i ne treba nam slučaj Tegeltija niti posljednje afere da nam to jasno pokažu smatra i novinar Goran Dakić.

Milan Tegeltija predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u četvrtak je najavio da podnosi ostavku. To bi trebalo da se desi sljedeće sedmice.

BN