fbpx

Odavno nije bila veća potražnja za kreditima u BIiH

Odavno nije bila veća potražnja za kreditima u BIiH

Foto: Centralna banka BiH

Kreditiranje u Bosni i Hercegovini bilježi rast od 4,8 posto na godišnjem nivou u julu ove godine, što je najveća stopa rasta u posljednje vrijeme.
Ukupni krediti domaćim sektorima na kraju jula 2023. godine iznosili su 22,81 milijardu KM,prema podacima Centralne banke BiH, i u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje od 84,6 miliona KM, odnosno za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou krediti su nominalno zabilježili povećanje od 1,05 milijardi KM, odnosno procentualno izraženo za 4,8 posto. Najveći doprinos ovom rastu dali su krediti stanovništvu, koji su povećani za 635,6 miliona KM ili 5,9 posto, dok je taj rast kod privatnih preduzeća bio manje izražen, iznosio je 314 miliona KM ili 3,4 posto.

Jedino smanjenje kreditnog rasta na godišnjem nivou bilježi se kod vladinih insitucija, a iznosilo je 41,9 miliona KM, odnosno -3,9 posto.

Kreditni rast od 4,8 posto najveći je u posljednje vrijeme, s obzirom da je primjerice u maju ove godine iznosio 3,9 posto, a u jaunaru 4,5 posto.

Banke u Bosni i Hercegovini su izvijestile da je u drugom kvartalu 2023. godine došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima.

Rast potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima bio je nešto naglašeniji nego za stambenim kreditima.

Glavni faktori koji su uticali na povećanje potražnje za kreditima vezani su za povećanu nabavku trajnih potrošačkih dobara i kupovinu nekretnina, dok je štednja stanovništva imala negativan uticaj na potražnju stanovništva.

Takođe, potražnja preduzeća za kreditima nastavila je prilično intenzivno rasti u drugom kvartalu 2023. godine.

To se naročito odnosi na dugoročne kredite, jer je neto procenat povećanja potražnje preduzeća za dugoročnim kreditima bio 0,5 (ili 50%), dok je potražnja za kratkoročne kredite porasla nešto manje.

Glavni faktori koji su doprinijeli rastu potražnje za kreditima u drugom kvartalu 2023. godine su finansijske potrebe za kapitalnim investicijama i obrtnim sredstvima.

Banke u Bosni i Hercegovini imaju optimističan pogled vezan za potražnju stanovništva i preduzeća za kreditima u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuali su rezultati nedavne ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koju je provela Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Indikator