fbpx

Od Azerbejdžana traže prekid vatre i pregovore, protest u Armeniji

Od Azerbejdžana traže prekid vatre i pregovore, protest u Armeniji

Foto: AP

Azerbejdžan je pokrenuo vojnu operaciju u regiji Nagorno-Karabah koja je pod kontrolom Aremenije.

Zbog tog područja dvije su zemlje zaratile već dva puta. Azerbejdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem ratu 2020. Azerbejdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine, a miru je posredovala Rusija. Veliku podršku vojnoj kaciju Azerbejdžanu daje Turska. Od decembra Azerbejdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovoz vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

EU je osudio vojnu eskalaciju u Karabahu i pozvao Azerbejdžan da prekine svoje trenutne vojne aktivnosti, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi.

“Postoji hitna potreba za povratkom na dijalog između Bakua i Armenaca iz Karabaha. Ovu vojnu eskalaciju ne treba koristiti kao izgovor za prisiljavanje na egzodus lokalnog stanovništva”, rekao je.

Dodao je da je EU i dalje u potpunosti angažiran u olakšavanju dijaloga između Azerbejdžana i Armenije.

N1/Agencije