fbpx

Novi slučajevi britanskog soja korone u BiH

KoronaBiH

Prvi slučaj tzv. britanskog soja koronavirusa registriran je u BiH prije deset dana. Trenutno su, prema posljednjim zvaničnim podacima, do sada registrirana ukupno četiri slučaja zaraze britanskim sojem koronavirusa, a posljednja dva potvrđena slučaja su iz Zenice.

Još nije poznato da li je virus uvezen, kao ni to da li postoji lokalna transmisija novog soja koronavirusa u BiH.

Britanski soj koronavirusa od prošle sedmice prisutan je i u BiH, a prilikom posljednjih analiza na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, osim ovog, registriran je još jedan soj koronavirusa u našoj zemlji.

"Mi smo utvrdili jednu drugu genetsku liniju koja se zove B1258 koja trenutno predstavlja veliki problem u Češkoj Republici i ukoliko uzmemo svu tu situaciju u obzir, možemo zaključiti da imamo različitih genetskih linija koje ovdje cirkuliraju, za očekivati je da će se evolucija ovog virusa nastaviti", kaže Teufik Goletić.

Struka nije iznenađena pojavom novih sojeva koronavirusa jer je, kako ističu, mutacija normalna pojava kod svih virusa, pa tako i koronavirusa. Jedini problem jeste što je nemoguće tako brzo pratiti eventualne promjene u odnosu na postojeći virus, odnosno njihove indikacije i posljedice po zaraženu osobu.

"Sigurno što znamo je da se taj uzročnik brže širi i da ga je zbog toga teže kontrolisati i da pogoršava epidemiološku situaciju. Po svim podacima do sada, vakcine koje su u opticaju djeluju i daju imunitet i protiv britanskog soja, a i smrtnost nije znatno povišena u odnosu na standardni soj", istiće infektolog prim. dr Ednan Drljević.

Da li je prisutna lokalna transmisija novih sojeva koronavirusa u BiH, trenutno nije poznato. Za posljednja dva slučaja britanskog soja koronavirusa navedeno je da dolaze iz Zenice, međutim u zdravstvenom sistemu Zenice i ZDK nisu zavedeni navedni slučajevi tako da ostaje nepoznato na koji način su te osobe zaraene britanskim sojem virusa.

"Nije niko testiran kada je u pitanju ovaj naš sistem testiranaj u Zenici, nego najvjerovatnije se radi o testiranju koje je privatno obavljeno u Sarajevu, obzirom na to da Veterinarski fakultet, koji ima najbolji laboratorij i stručnjake koji su u stanju to uraditi, oni inače rade za privatne laboratorije u Sarajevu", kaže prof. dr Senad Huseinagić.

U susjednoj Hrvatskoj potvrđeno je prisustvo i brazilskog soja koronavirusa koji će, bez sumnje, uskoro stići i u BiH. Kineski, britanski, brazilski, ili bilo koji soj koronavirusa, može biti i te kako opasan ukoliko se građani ne budu pridržavali propisanih mjera, složna je u ocjeni struka koja izražava nadu da će građani BiH uskoro dobiti vakcinu neophodnu za stvaranje kolektivnog imuniteta kao jedini efikasan način u borbi protiv pandemije koronavirusa.

 Vijesti.ba