fbpx

Njemci neće finansirati one koji uništavaju BiH

DodikM

Njemačka je juče zaprijetila da će prekinuti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini, ocijenivši da su pozivi na otcjepljenje djelova ili na slabljenje te države “neodgovorni i neprihvatljivi”. Kao poseban krivac, označen je lider bosanskih Srba Milorad Dodik.

”Nećemo moći skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike. Jer takva politika ne šteti samo ljudima u BiH. Ona unazađuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Njemačke”, rekao je njemački ministar finansija Hajko Mas za portal politicki.ba.

“Njemačka je najveći bilateralni podržavalac BiH”, dodao je. “Ali, ne možemo i nećemo usmjeravati novac njemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH kao cjelovite države”.

Mas je rekao da će Njemačka “takođe razmisliti o pojedinačnim mjerama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet ove zemlje”, dodavši da se Berlin u tom pogledu usaglašava s partnerima unutar EU, ali i sa Amerikancima i Britancima.

Mas je izjavio da dijeli mišljenje da je BiH trenutno suočena sa najgorom političkom krizom od završetka rata 1995. “Pogađa me kada čujem da se ljudi u zemlji čak ponovo plaše nasilja”.

Dodik je u intervjuu za Rojters u četvrtak rekao da nijedan politički cilj nije vrijedan žrtvovanja mira u BiH.

Portparolka njemačkog ministarstva spoljnih poslova Andrea Sase saopštila je da će se o situaciji u BiH razgovarati na sastanku šefova diplomatije EU u ponedjeljak, prenio je Rojters.

“Pozivi na secesiju i koraci kao slabljenju cijele države, posebno od Republika Srpske i od Milorada Dodika, potpuno su neodgovorni i neprihvatljivi”, rekla je Sase.

Vijesti.me