fbpx

Njemačka razvojna banka KfW odustala od kreditiranja gradnje HE Janjići

Bosnarijeka

Gradnja hidroelektranie Janjići na rijeci Bosni, projekat državne Elektroprivrede BiH, dovedena je u pitanje nakon što je njemačka banka KfW započela postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita u iznosu od 30 miliona eura.

Bez ovih kreditnih sredstava, JP Elektroprivreda najvjerovatnije neće moći izgraditi hidroelektranu Janjići, saopštili su podnositelji žalbe, mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo, izvijestila je Federalna televizija.

Podnositelji žabe su u januaru prošle godine od nadležnog tijela ove banke zatražili da preispita oduku o kreditiranju gradnje hidroelektrane Janjići.
Inače, gradnju hidroelektrane već nekoliko godina osporavaju mještani naselja na tom lokalitetu.

- Mi smo prvi korak uradili, dobili smo prvu bitku, sada nam slijedi izmjena prostornog plana Zeničko-dobojskog kantona. S tim u vezi, već smo podnijeli inicijativu nadležnom ministarstvu u decembru da se preispitaju odluke o gradnji hidroelektrana na rijeci Bosni, rekao je Samir Lemeš,, predsjednik UO Eko Forum Zenica.

Federalna vlada je koncesiju za gradnju HE Janjići Elektroprivredi BiH dala još 2014. godine. Krajem 2020. godine utvrđen je javni interres za gradnju ove hidroelektrane, kada je kompanija navela da je osigurala potrebnu dokumentaciju za realiziranje projekta.

Hidroelektrana Janjići je projektovana kao protočna hidroelektrana, instalirane snage 15,75 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 77,26 gigavat sati električne energije. Planirana investicija je 109,8 miliona maraka, od čega je 60 miliona KM kredit njemačke Razvojne banke. Investitor je sa Gradom Zenica potpisao ugovor o projektima prijateljskog okruženja vrijednosti 1,25 miliona maraka.

Mogućim "padanjem u vodu" projekta HE Janjići, ključni stretaški projekti Elektroprivrede BiH doživljavaju potpuni krah.
Riječ je o trećem projektu koji u posljednje vrijeme nailazi na probleme, nakon zaustavljanja projekta HE Vranduk na rijeci Bosni i izgubljenog višemilionskog spora sa Strabagom, te ćorsokaka u koji je zapala izgradnja Bloka 7 TE Tuzla.

U poslijeratnom vremenu EP BiH je uspjela dovršiti tek nekoliko malih hidroelektrana na rijeci Neretvici i vjetroelektranu u Podveležju prošle godine nakon dugogodišnjeg kašnjenja i plaćenih "penala" KfW-u.