fbpx

Nestašica zanatlija u BiH, nedostaje 40.000 radnika

Nestašica zanatlija u BiH, nedostaje 40.000 radnika

Foto: Arhiv

Zanatstvo na našem području nestaje i zbog toga dolazi do poskupljenja, što bi trebalo biti motivacija djeci da upisuju zanatske djelatnosti jer je u njima budućnost.

Sve češće na gradilištima možemo vidjeti Nepalce, Bangladešane i Indijce.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, trenutno je u BiH 335.386 registrovanih nezaposlenih osoba.

Međutim, 28% radno aktivnog stanovništva, koje je registrovano kao nezaposleno, ne odražava realno stanje na tržištu rada jer se mnogi poslodavci godinama suočavaju s hroničnim nedostatkom radne snage.

Nedostatak radnika posebno je izražen u sektorima ugostiteljstva, prevoza i građevine. Zahtjevi za uvoz inostrane radne snage sve su veći.

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i ubuduće. Posljedično, u pripremi su izmjene zakonskog rješenja u FBiH kako bi se ubrzali procesi zapošljavanja stranaca.

Strani radnici u BiH uglavnom rade poslove koje domaći radnici nisu spremni raditi – nekada i bez obzira na visinu plate, kao što je to slučaj posljednjih godina u građevinskom sektoru.

Nedostaje 40.000 radnika

Sve češće na gradilištima možemo vidjeti Nepalce, Bangladešane i Indijce. Prema riječima Marija Nenadića, direktora Udruženja poslodavaca FBiH, Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje 40.000 radnika.

Zanatstvo odnosno obrtništvo na našem području nestaje i zbog toga dolazi do poskupljenja, što bi trebalo biti motivacija djeci da upisuju zanatske djelatnosti jer je u njima budućnost.

Radnici odlaze u inostranstvo, gdje su takođe deficitarni, a znatno bolje plaćeni nego u BiH.

Zidari, vodoinstalateri, ličioci i svi drugi zanati traženi su u cijelom svijetu, ne samo kod nas, jer jednostavno obrtnika nema i potražnja za njima je sve veća. Zidari danas se ne mogu naći za dnevnicu ispod 100 KM.

S druge strane, za određenim zanimanjima već duže vrijeme postoji učestala potražnja, ali ne i ponuda na samom tržištu rada, što jasno implicira da obrazovanje nije usklađeno s tržištem rada.

(BN/Glas Srpske)