fbpx

Napadi iz pojasa Gaze, desetine poginulih

Napadi iz pojasa Gaze, desetine poginulih

Foto: Screenshot

Najmanje 100 Izraelaca je poginulo i više od hiljadu ranjeno u napadima na Izrael koje je Hamas jutros izveo iz blokiranog pojasa Gaze.

Radio izraelske vojske potvrdio je da je do sada u napadima oružanog krila Hamasa poginulo 100 Izraelaca. Navedeno je da je broj ranjenih u cijeloj zemlji premašio 1.000, prenosi Anadolija.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Izz al-Din Al-Qassam, objavilo je jutros da je pokrenulo sveobuhvatan napad na Izrael nazvan "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe su ušle u naselja u regiji.

Potom je izraelska vojska objavila da je izvela napad na pojas Gaze s desecima ratnih aviona.

Grupe iz Gaze su se ubacile u više naselja na jugu Izraela, a hiljade raketa su ispaljene na centralni i južni dio te zemlje.

Hamas tvrdi da je odveo više talaca iz Izraela u Pojas Gaze, što izraelska strana nije potvrdila.

Napad je počeo u 6.30 sati po lokalnom vremenu i još traje. Očekuje se da će broj žrtava rasti.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je na početku sednice užeg sastava Vlade, zaduženog za bezbjednost, pozvao na ujedinjenje svih građana.

"Od ovog jutra država Izrael je u ratu. Naš prvi cilj je da očistimo područje od neprijateljskih snaga koje su se ubacile i obnovimo bezbjednost i mir u napadnutim naseljima", rekao je izraelski lider.

Drugi cilj je da se "naplati neprijatelju", a treći da se ojačaju drugi frontovi "da niko ne bi pogrešio i pridružio se ovom ratu", rekao je Netanjahu.

"Pozivam sve građane izraela da se ujedine da se postigne naš najviši, cilj pobeda u ratu", zaključio je on.

bhrt