fbpx

Najave: Skuplja struja u Srpskoj?

2najave

Građanima Republike Srpske sprema se novo neprijatno iznenađenje - poskupljenje električne energije.

Ovakve najave stižu od menadžmenta Rudnika i termoelektrane Ugljevik koji tvrdi da imaju veće troškove, nego prihode tako da će uputiti zahtjev Regulatornoj agenciji za energetiku.

Ministar energetike Srpske Petar Đokić, rekao je prilikom današnje posjete ovom preduzeću, da će i Vlada Srpske razmotriti ovaj zahtjev.

Termoelektrana Ugljevik je u prvoj polovini godine ostvarila proizvodnju od 900 GWh što je 34 posto na nivou Elektroprivrede RS. Ispunjen plan 95 posto. Ali to nije dovoljno za pokrivanje troškova, kaže direktor ovog preduzeća i traži povećanje cijene struje.

"Imamo cijenu koštanja koja će biti znatno veća nego cijenu po kojoj prodajemo električnu energiju", kaže Čedomir Stojanović, direktor RiTE Ugljevik.

A razlog je sistem za odsumporavanje, tvrdi Stojanović. Projekat vrijedan 160 miliona KM. Pri kraju su radovi, a odmah poslije remonta u novembru počinju sa toplom probom. Ključan projekat, ali finasiran kreditom koji sada treba vraćati, a novca nema.

"Trenutno sada dolazimo u situaciju da će nam troškovi biti povećani zbog procesa odsumporavanja. Naši proračuni su da ćemo imati sa vraćanjem kredita dodatnih 23 miliona KM, dodatnih troškova na nivou godine. Imamo podršku ministarstva za novi tarifni postupak, jer sa ovom cijenom koju imamo teško možemo da izdržimo troškove koji će biti nametnuti u sljedećem periodu", objašnjava Stojanović.

Za sada se vaga koliko će biti poskupljenje struje. Direktor RiTE Ugljevik kaže da će pokušati da, uz pomoć Elektroprivrede i Vlade Srpske, dobiju veću cijenu.

Ministar energetike Petar Đokić kaže da će biti razmotren zahtjev, ali ne i da li će biti skuplja struja.

On tvrdi da će Vlada Republike Srpske u svakom slučaju pokušati da pomogne da termolektrana ne upadne u finansijsku blokadu.

"Mi smo pokrenuli aktivnosti i narednih mjesec, dva, ćemo sa japanskim partnerom dogovoriti da se uradi reprogram odnosno odgoda dospijeća kredita, dok se ne izvrši finansijska konsolidacija Elektroprivrede i RiTE Ugljevik", rekao je Đokić.

Ministar energetike objašnjava da je sistem za odsumporavanje ključni projekat, koji spašava termoelektranu od zatvaranja i produžava joj vijek do najmanje 2035. godine.

(BN TV)