fbpx

Na današnji dan bačena atomska bomba na Hirošimu, u sekundi poginulo 80 hiljada ljudi

Na današnji dan bačena atomska bomba na Hirošimu, u sekundi poginulo 80 hiljada ljudi

Foto: Arhiv

Otkad su Japanci izgubili nosače aviona u Bitci kod Midwayja 1942. godine, rat na Pacifiku pretvorio se u američko osvajanje otoka i arhipelaga.

Do ljeta 1945. godine Japan je vladao samo svojim matičnim otocima. Američki bombarderi već su mjesecima pucali po japanskim gradovima, no ništa nije nadmašilo bombu koja je pala na grad Hirošimu 6. augusta 1945. godine. Svijet je tog dana upoznat s nuklearnim ratom.

Naredbu je donio američki predsjednik Harry S. Truman nakon što je dobio vijest da je prva nuklearna bomba uspješno testirana u Trinityju. SAD je razvijao nuklearnu tehnologiju od 1942. i mnogi članovi vojnog vrha htjeli su vidjeti šta takvo oružje može postići.

Bomba je originalno bila rađena za Hitlerovu Njemačku, no rat u Europi završio je prije nego što je testirana. Sada je ostao samo Japan.

Japanska vojska borila se krvavo za svaki otok, svaku bazu i za svaki kilometar. Međutim, do ljeta 1945. godine bilo je jasno da će izgubiti.

Po naredbi Trumana, američki bombarder B-29 nazvan Enola Gay izbacio je 6. augusta na Hirošimu 15 kilotona tešku nuklearnu bombu s visine od 9400 metara u kojoj je bilo 60 kilograma urana. Zvala se "Little Boy".

Iza sebe je ostavila pustoš i bijedu, a u svega nekoliko trenutaka živote je izgubilo preko 80 hiljada ljudi.

Vijesti.ba