fbpx

Lažna inspektorka se zaposlila u Republičkom centru za traženje nestalih

Lažna inspektorka se zaposlila u Republičkom centru za traženje nestalih

Foto: Pexels 

Lažna inspektorka Marija B. protiv koje je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijela izvještaj zbog krivičnog djela lažno predstavljanje, zaposlila se u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, saznaje Srpskainfo.

Viktor Nuždić v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kratko je potvrdio ovu informaciju dodavši da je Marija B. zaposlena na određeno vrijeme.
Sagovornici Srpskainfo iz RCIRZ nisu skrivali ogorčenje na novo zaposlenje u vlastitim redovima.

– Ovo je bruka i sramota, jer je Republički centar postao mjesto za uhljebljavanje kadrova, pa nije ni čudno što je za 10 godina pronađeno tek par tijela nestalih – istakao je odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo.
Iz Republičkog centra su potvrdili da je Marija B. zaposlena u ovoj instituciji i to na određeno vrijeme od 17. septembra 2024. godine, na poslovima viši stručni saradnik za istraživanje rata sa pravnog aspekta.

– Imenovana je zaposlena na osnovu rješenja o prijemu u radni odnos na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla. Podsjećamo, članom 50. stav 4. Zakona o državnim službenicima propisano je da se zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme zbog privremeno povećanog obima posla vrši bez javnog konkursa, s tim da kandidati moraju ispunjavati propisane uslove radnog mjesta- navode iz RCIRZ.

Dodaju kako Republički centar nije upoznat da se protiv imenovane vodi istraga.
Podsjećaju na Zakon o državnim službenicima koji navodi da je jedan od uslova za zaposlenje državnih službenika taj da nije osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci ili za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje poslova u republičkom organu uprave.
– S tim u vezi, napominjemo da je prije zasnivanja radnog odnosa imenovana Republičkom centru dostavila Uvjerenje Ministarstva unutrašnjih poslova – Policijska uprava Banjaluka od 26. aprila 2024. godine iz kojeg je vidljivo da je imenovana, prema podacima kaznene evidencije PU Trebinje, neosuđivana. Takođe, imenovana je dostavila i Uvjerenje Osnovnog suda u Banjaluci od 25. aprila 2024. godine iz kojeg je vidljivo da protiv imenovane pred sudovima na području Bosne i Hercegovine nije podignuta optužnica koja je stupila na pravnu snagu, odnosno da nije potvrđena optužnica niti izrečena osuđujuća presuda za krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina ili novčana kazna kao glavna kazna.
Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su potvrdili da im je izvještaj protiv Marije B. dostavila SIPA i to zbog krivičnog djela lanžno predstavljanje.

– Po dostavljanju izvještaja ovo Tužilaštvo je formiralo predmet i isti se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca- naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Podsjetimo, Srpskainfo je još u aprilu ove godine otkrila sve detalje o slučaju lažna inspektorka Marija B.
Ukoliko se dokaže krivica prijeti joj kazna do godinu dana zatvora.

Ipak, ono što je mnogo opasnije u cijelom slučaju jeste da je tokom istrage otkriveno niz propusta u radu na prvom mjestu Ministarstva bezbjednosti BiH, odnosno institucije pod njihovom ingerencijom- Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci.

Naime, Marija B. potpuno se normalno kretala u pomenutoj instituciji koja pripada Ministarstvu bezbjednosti BiH predstavljajući se kao prijateljica direktora građevinske firme koji je “uvozio” radnike iz inostranstva.

– Zaista je nevjerovatno da je ova žena bez problema ulazila u Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci i to duži vremenski period, predstavljajući se kao inspektorka SIPA, a da je niko nije provjerio. Navodno se predstavljala kao poznanik direktora jedne građevinske firme koji je obavljao registraciju radnika iz inostranstva- otkriva izvor Srpskainfo blizak ovoj instituciji.

Srpska info