fbpx

Kraj istrage o zlostavljanju štićenika u Pazariću

Zavod Pazaric

Dolaskom novog direktora Zavoda Pazarić Samira Suljagića napravljeni su pomaci, a Tužilaštvo KS-a je optužilo tri bivša rukovodioca ove ustanove.

Prije gotovo godinu i po Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet zbog šokantnih fotografija o tretmanu štićenika u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Na fotografijama i videosnimcima objavljenim u medijima koji su zgrozili bh. javnost vide se štićenici koji su vezani za radijatore i namještaj.

Godinu i po kasnije postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS-a podigle su optužnicu protiv tri osobe koje su imale svojstvo direktora u Zavodu, u različitim periodima. Terete se da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi i sprečavanje i neizvršavanje mjera za zaštitu maloljetnika.
Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.
Na površinu su tada isplivale i brojne druge informacije o nezakonitostima koje su se dešavale u Zavodu, o čemu je poslanike u federalnom Parlamentu upoznao bivši direktor Zavoda Redžep Salić.

Muamer Kulelija je razočaran tim što se iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike nisu udostojili da odgovore na prijedloge i zahtjeve Zavoda, UO i roditelja

 - Smatram da, dok se ne završi taj dio priče, Zavod ne može ići naprijed. Dakle, dok se pred lice pravde ne izvedu odgovorne osobe koje su vezale štićenike na onaj način, zatim osobe koje su odgovorne za kriminal jer imaju papiri, dokazi koliko je novca otuđeno iz Zavoda, što niko ne može osporiti. Dok te osobe ne budu odgovarale za ono što su uradile, ne možemo krenuti naprijed, rekao je za Oslobođenje Muamer Kulelija, predstavnik roditelja u Upravnom odboru Zavoda.

Podsjećamo na to da je okončana i trakavica u vezi s izborom direktora Zavoda, pa je sada na čelu ove institucije Samir Suljagić.
- Drago mi je što je došao novi direktor i što je to neko izvana, a ne neko od uposlenika Zavoda. I poslije ova dva i po mjeseca mogu se nazrijeti pomaci u pozitivnom smislu. Koliko sam vidio, došao je čovjek koji zna raditi, a što je najvažnije, ima volju i želju da pomogne i da radi svoj posao kako treba, govori Kulelija.
Razočaran je zbog toga što se iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike nisu, kako kaže, udostojili da odgovore na prijedloge i zahtjeve Zavoda, UO i roditelja na zakon o ustanovama socijalne zaštite, kojim su planirane promjene koje se odnose na smještaj djece, odnosno do koliko godina djeca mogu boraviti u Zavodu Pazarić.

Kako smo već pisali, u planu je da u ustanovi borave štićenici do 30. godine.

- Nema povratnih informacija, tako da mislim da te zahtjeve neće ni uvažiti. Pitanje je šta ćemo sa djecom koja su starija od 30 godina. Smatramo da se trebaju promijeniti i uslovi za izbor predstavnika roditelja u Upravni odbor, da ima pet godina rada u struci nakon sticanja diplome VSS, pa se pitamo ko od roditelja može ispuniti ove uslove? Neprihvatljivo je da u slučaju da se niko ne javi ili neispunjavanja uslova Ministarstvo bira svog predstavnika, zaključuje Kulelija.

Oslobođenje