fbpx

Kosovo energetski sistem odvojilo od Srbije i povezalo se s Albanijom

30906

Priština je u utorak saopštila da je svoj energetski sistem odvojila od Srbije i povezala se s albanskom elektroenergetskom mrežom ostvarivši "veliko postignuće za državni suverenitet u području energetike", dok Beograd tvrdi da su elektropostrojenja i dalje dio energetskog sustava Srbije.

Tranzicijsko razdoblje završeno je 14. decembra i kosovski operater mrežnog sustava – KOSTT počeo je samostalno funkcionirati u novoformiranoj regulatornoj oblasti kao neovisna energetska cjelina u okviru Europske energetske mreže, objavili su prištinski mediji.

To praktički znači da KOSTT pokriva cijeli teritorij Kosova, uključujući sjeverni dio koji kontrolira Srbija, što znači da je KOSTT ostvario neovisnost o srpskog operatora – Elektromreže Srbije (EMS). Istovremeno, nova energetska oblast od ponedjeljka je povezana s Albanijom te zajedno čine energetski blok Kosovo-Albanija.

No EMS, srpsko javno preduzeće, kategorički tvrdi da sporno postrojenje na sjeveru Kosova, trafostanica Valač, i dalje čini dio elektroenergetskog sistema Srbije i da je u sastavu EMS-a, te je odbacilo kao netačne informacije da su zaposlenici napustili to postrojenje.

U priopćenju je istaknuto da "EMS ne predaje svoju trafostanicu i da se EMS "ne želi upuštati u političke izjave" koje "pojednici daju, a pojedini mediji prenose“.

Ured srbijanske vlade za Kosovo poručio je kako je sada je poznato jedino to da ni Elektrosjever, ni EPS trgovina, dvije tvrtke-kćeri EMS-a, nisu dobile ni licencu za opskrbu ni za distribuciju struje.

Istovremeno, stručnjaci tumače da Srbija više ne može slati struju u trafostanicu Valač, u općini Zvečan na sjeveru, bez konsultacija s KOSTT-om, jer to nema pravo po propisima Europske energetske mreže (ENTSO-E).

- Dok se Beograd i Priština dovikuju, preko žice pod visokim naponom, građani sjevera Kosova ne znaju hoće li, kada i kome početi plaćati struju. Ovo pitanje ih muči zadnjih 20 godina, objavio je beogradski N1.

Prema ranijem izvještaju Radija Slobodna Europa, iz aprila ove godine, operator prijenosnog sustava Kosova i Kosovskog tržišta električne energije (KOSTT) izašao je iz regulacijske mreže Srbije i funkcionira u sklopu regulatornog bloka kosovskog i albanskog energetskog ssitema.

Priština i Beograd još od potpisivanja briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa iz 2013. godine pod okriljem EU-a uzajamno osporavaju svoje obaveze, a promjene u energetskom sistemu jedna su od tih tačaka prijepora, podsjeća Hina.

indikator.ba