fbpx

Komentari u EU: Zbog rata u Ukrajini Brisel krpi rupe u proširivanju na Zapadni Balkan

Komentari u EU: Zbog rata u Ukrajini Brisel krpi rupe u proširivanju na Zapadni Balkan

Foto: BHRT

U osvrtima medija i analitičara u EU na predlog Evropske komisije da se otvore pregovori o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom ocenjuje se da je rat u Ukrajini glavna „bezbednosna pobuda“ tome i da je otud odlučeno da se „zakrpe rupe“ u posustalom procesu proširivanja na Zapadni Balkan.

To, uz ostale, navodi i francuski list Figaro koji piše da Evropska komisija sada želi da nadoknadi propušteno u odnosima sa Srbijom i drugima na Zapadnom Balkanu i da „udahne novu snagu procesu proširivanja koji je sad na mrtvoj tački“.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung upozorava da je „sa ovako ustrojenom EU, pristupanje Ukrajine nerealno, čak i na dugi rok“.

„Ta država ne može da preskoči birokratske prepone, a volja u zemlji, da se politički bude deo Evrope, mogla bi da iščili za par godina“, predočava Noje cirher cajtung koji ističe da „onaj ko hoće da zna kako to ide, neka samo prouči primere Srbije ili Albanije“.
Švajcarski dnevnik dodaje da Ukrajini, Moldaviji i balkanskim državama „treba drugačija EU, u koju se one mogu ugrađivati korak po korak, kao i oblik članstva koji uzima u obzir njihovu sposobnost i volju da se integrišu“.

Italijanski list Republika ukazuje da među članicama Unije i dalje postoje razlike i nedoumice o novom proširenju i da Mađarska smatra da Ukrajina nije spremna za ulazak zbog unutrašnjih problema, posebno korupcije i rata, i da bi prenagljeno ugrađivanje te zemlje u evropske strukture „celu EU gurnulo u rat“ s Rusijom.

To je istakao Zoltan Kovač, predstavnik mađarskog premijera Viktora Orbana za medije, dok je šef diplomatije Peter Sijarto, ocenivši da Ukrajina nije u stanju da se uključi u evropske strukture, zatražio da se u prijemu novih članica prvenstvo da zemljama Zapadnog Balkana, posebno Srbiji.
Portal Dojče vele ukazuje na ocene nemačke štampe da su pregovori EU s Ukrajinom geopolitički signal i da „neki misle da je to dobro, drugi nisu sigurni, dok treći kažu da će Ukrajina, kao i Srbija, biti večno u čekaonici ako se EU ne reformiše“.

Agencije