fbpx

Koliko će koštati potpredsjednici?

765 430 aba28da13277c2aa77849c2af93a3758

Građane Republike Srpske kabinet četvrtog potpredsjednika Narodne skupštine koštaće pola miliona maraka. Samo njegov savjetnik za četiri godine dobiće oko 100. 000 maraka.

Četvrti potpredsjednik i njegova služba Narodnu skupštinu, odnosno građane Srpske, koštaće za četiri godine gotovo pola miliona maraka, izračunali su u PDP-u. Računica je prosta, tvrde u ovoj stranci, a do podataka se dolazi prostim poređenjem plata običnog poslanika i potpredsjednika:

Za 12 mjeseci potpredsjedniku se u odnosu na poslanika uplati 12.456 KM više.

Za 48 mjeseci potpredsjedniku se u odnosu na poslanika uplati 49.824 KM više.

Samo na platu savjetnika četvrtog potpredsjednika otići će gotovo 100.000 maraka. Na troškove reprezentacije 32 hiljade, na troškove mobilnog telefona 19 hiljada, a na gorivo 20 000 KM.

Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, čije je imenovanje jedino bilo sporno, tvrdio je nakon izbora da je on jedan od četiri, a ne četvrti potpredsjednik. Pitao je i opoziciju zašto nije odustala od svog potpredsjednika.

Četvrtog potpredsjednika Narodna skupština Republike Srpske dobila je u prethodnom sazivu, kada je Nenad Stevandić prvo izabran za potpredsjednika kao član SDS-a, odnosno kao opozicioni poslanik, da bi nakon izlaska iz te stranke zadržao potpredsjedničku funkciju. Dodatno četvrto mjesto tada je dobio SDS, kao najveća opoziciona stranka. Tada je za potpredsjednika NS RS iz SDS-a izabrana Sonja Jovičević – Karadžić. Ona je i u ovom mandatu potpredsjednik NS RS i to jedini potpredsjednik iz opozicije.

Prema Poslovniku Narodne skupštine Republike Srpske, jedan od potpredsjednika mora biti iz najveće opozicione partije.

BN TV