fbpx

Ko sve u turističkom sektoru mora vratiti dobijenu pomoć

turizam foto zaštitnik potrošača

 foto: Zaštitnik potrošača

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je na svojoj web stranici spisak korisnika finansijske pomoći turističko-ugostiteljskog sektora sa iznosima namjenski utrošenih sredstava, te iznosima za povrat za korisnike koji nisu namjenski utrošili sredstva.

Spisak otkriva da značajan broj korisnika nije utrošio sredstva namjenski te su im iskazne vrijednosti sredstava koja su dužna vratiti, a veća kršenja registrovana su kod turističkih agencija nego kod hotela i drugih korisnika pomoći.

Hotelima je od ukupno odobrenih 19,5 miliona KM, evidentirano 316 hiljada KM za povrat sredstava, dok je kod putničkih agencija od odobrenih 6,6 miliona KM ustanovljeno nenamjensko trošenje u iznosu od 1,87 miliona KM.
Pomoć je dobilo 98 putničkih agencija, a veliki broj njih mora da vrati dio dobijenog novca, a pojedine čak i cjelokupni iznos koji su dobile.

Kršenja pravila u dobijanju pomoći registrovano je i kod turoperatora kojima je odobreno 2,58 miliona KM, a mora biti vraćeno 395 hiljada KM.

Nešto manje nepravilnosti MInistarstvo je utvrdilo kod banja-lječilišta koja moraju vratiti nešto manje od 25 hiljada KM, a dobila su 1,08 miliona KM finansijske pomoći, kao i kod primalaca pomoći koji su osnovani nakon 30.06.2019. godine, a koji moraraju vratiti 5.334 KM.

Tursitički vodiči nisu zloupotrijebili dobijenih 22.340 KM pomoći.

Najveće iznose morat će vratiti agencija Fortuna trade tours Mostar zajedno sa svojim podružnicama.

Centrala ove agencije dobila je nešto više od 450 hiljada finansijske pomoći a mora vratiti nešto više od 283 hiljada. Istovremeno, podružnica 2 Mostar dobila je nešto više od 121 hiljadu KM, a treba vratiti oko 62 hiljade KM, dok je podružnica Stari Grad Mostar primila 304 hiljade KM, a treba vratiti oko 208 hiljada KM.

Od dobijenih 232 hiljade, glavninu pomoći u iznosu od 189 hiljada KM dužan je vratiti GlobTour Event doo Sarajevo, a Kompas doo Sarajevo, koji je primio 169 hiljada, treba vratiti 114 hiljada KM.

Od hotela, kompanija Beymen BH Company, koja stoji iza hotela President Sarajevo mora vratiti najviše, nešto manje od 61 hiljada KM dobijenih sredstava a primila je 187 hiljada.

Indikator.ba