fbpx

Kina prije Olimpijskih igara testira dva miliona stanovnika

Testiranje covid EPA

Foto: EPA

Gradska vlada u glavnom gradu Kine naručila je u nedjelju testiranje dva miliona stanovnika na korona virus jer je grad nastavio prijavljivati nove slučajeve, manje od dvije sedmice prije početka Zimskih olimpijskih igara.

Pekinški gradski zvaničnici u nedjelju su rekli da će sva dva miliona stanovnika četvrti u kojoj su identificirali niz zaraženih biti testirana.

Devet lokalno prenesenih slučajeva s potvrđenim simptomima otkriveno je u Pekingu u subotu, što je manje u odnosu na 10 dan ranije, objavila je u nedjelju Nacionalna zdravstvena komisija, dodajući da je šest od devet bilo u gradskoj četvrti Fengtai, javila je Hina, pozivajući se na AFP i Reuters.

Grad Peking je također zamolio stanovnike da proaktivno idu na testiranja ako razviju simptome COVID-19 u roku od 14 dana od primitka poštanskih pošiljki iz inostranstva, objavile su lokalne vlasti.

Kina je pozvala ljude da nose maske i rukavice prilikom otvaranja pošte, posebno iz inostranstva, nakon što su vlasti sugerisale da je prvi slučaj omikron varijante korona virusa pronađen u Pekingu mogao stići putem paketa iz Kanade.

Nametnute oštrije mjere
Gradovi širom Kine posljednjih su sedmica nametnuli oštrije mjere za suzbijanje virusa, jer se Peking priprema za domaćina Zimskih olimpijskih igara početkom sljedećeg mjeseca.

Mnogi gradovi savjetuju stanovnike da ne putuju ili zahtijevaju od putnika da prijave svoja putovanja nekoliko dana prije.

Organizatori ZOI-ja saopćili su kako su otkrivena 72 slučaja zaraze korona virusom među 2.586 osoba koje su zbog Igara stigle u glavni grad Kine tokom januara ove godine.

U saopćenju se navodi da niti jedan slučaj infekcije nije zabilježen među 171 sportistom i članovima njihovih timova koji su stigli u Peking.

Organizatori Olimpijade u Pekingu testiraju na aerodromu sve osobe koje dolaze na igre, a potom i u olimpijskim selima vrše svakodnevna testiranja.

Do sada je obavljen 336.421 test.

Agencije