fbpx

Kina istakla svoju zastavu na Mjesecu

kina zastava mjesec epa

Pedeset godina nakon Sjedinjenih Američkih Država, i Kina je istakla svoju zastavu na Mjesecu.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) objavila je fotografije na kojima se vidi crvena zastava s pet zvjezdica koja je postavljena na površini Mjeseca.

Zastavu je snimila kamera na svemirskoj sondi Chang'e-5 prije nego što je u četvrtak napustila Mjesec i krenula prema Zemlji s uzorcima kamenja, prenosi Tanjug.

Kineski list Global Times objavio je da je kineska zastava podsjetnik na "uzbuđenje i nadahnuće" koji su pratili američke misije Apollo. Zastava od platna teška je oko kilogram, duga je dva metra i široka 90 centimetara.

Svi njeni dijelovi zaštićeni su od hladnoće, rekao je Global Timesu vođa projekta Li Yunfeng i dodao da uobičajena nacionalna zastava sa Zemlje ne bi preživjela lunarno okruženje.


Prva zemlja koja je 1969. godine stavila svoju zastavu na Mjesec bio je SAD.

Kasnije je SAD postavio još pet svojih zastava tokom sljedećih misija, sve do 1972. godine.

NASA je 2012. godine saopćila da su satelitski snimci pokazali da pet američkih zastava još stoji na Mjesecu, s tim da su stručnjaci naveli da su one, zbog utjecaja Sunca, vjerovatno sasvim izbledjele.

Kina je u četvrtak saopštila da je njena najnovija sonda završila sa uzimanjem uzoraka površine Mjeseca i zatvorila ih u svemirsku letjelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u posljednjih 40 godina.

U povratku bi Chang'e-5 bi trebao sredinom decembra sletjeti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gde su i ranije slijetali kineski brodovi s posadom od kako je Kina prvi put poslala čovjeka u svemir 2003. godine.

Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon SAD-a i bivšeg SSSR-a.

Agencije