fbpx

Kina će reciklirati 60 posto otpada do 2025.

recikliranje.otpad

Kapacitet upravljanja gradskim otpadom dostigao je 1,27 miliona tona dnevno prošle godine, što je za 63 posto više u odnosu na 2015. godinu, saopštio je NDRC.

Kina namjerava reciklirati 60 posto otpada urbanih domaćinstava do 2025. godine, u odnosu na prošlogodišnjih 50 posto, u okviru nastojanja da unaprijedi svoj kapacitet za upravljanje otpadom, saopštila je kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).

Komisija je saopštila da je kapacitet upravljanja gradskim otpadom dostigao 1,27 miliona tona dnevno prošle godine, što je za 63 posto više u odnosu na 2015. godinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ipak, na nekim mjestima je, kako je saopšteno, i dalje bilo poteškoća sa “hvatanjem u koštac” sa sve većim količinama smeća.

Veliki izazov

Polovina kineskih gradova nije izgradila postrojenja za spaljivanje otpada, dok mnogi gradovi u centralnim i zapadnim regionima također nisu uspjeli ispuniti ciljeve za tretiranje opasnog otpada, saopštio je NDRC.

Rješavanje problema sve većih količina otpada postalo je jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju kineski regulatori, imajući u vidu porast gradskog stanovništva koje troši sve veće količine proizvoda široke potrošnje, dok je većina velikih gradova okružena deponijama smeća.

Izvor: Agencije