fbpx

Katalonija nakon 14 godina dobila premijera protiv nezavisnosti

Katalonija nakon 14 godina dobila premijera protiv nezavisnosti

Foto: EPA-EFE/Quique Garcia

Socijalist Salvador Illa izabran je u katalonskom parlamentu u Barseloni za predsjednika vlade Katalonije, čime je postao prvi lider nakon 14 godina koji ne zagovara odcjepljenje od Španije, prenosi Hina.

Illa, 58-godišnji član socijalističke stranke španskog premijera Pedra Sancheza, izabran je sa 68 glasova za i 66 protiv.

On je prvi premijer Katalonije nakon 2010. koji ne zagovara samostalnost sjeveroistočne autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, koji je 2017. organizovao zabranjeni referendum o nezavisnosti, osvojio je na izborima u maju zastupničko mjesto u parlamentu.

Međutim, u četvrtak nije došao glasati zbog naloga za hapšenje koji je raspisao Vrhovni sud u Madridu.

Puigdemont, koji sedam godina živi u egzilu u Belgiji, došao je ujutro u Barselonu te se blizu parlamenta obratio zagovornicima nezavisnosti.

Optužio je Španiju da ne poštuje zakon o amnestiji usvojen u maju, poručio da će nastaviti raditi na nezavisnosti Katalonije, a onda je “nestao” izbjegavši hapšenje.

Njegova stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT) osvojila je treće mjesto na izborima te će biti najveća opozicija Illi. Njeni zastupnici aplaudirali su kada je u parlamentu došao red na odsutnog Puigdemonta da glasa.

Podrška katalonske ljevice

Illina socijalistička stranka osvojila je najviše glasova na izborima, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Blizak saradnik Pedra Sancheza, rođen u Kataloniji, postao je predsjednik vlade zahvaljujući podršci Katalonske republikanske ljevice (ERC).

ERC, koji zagovara nezavisnost, bio je dosad na vlasti, ali je njegov predsjednik i dosadašnji premijer Pere Aragones bio raspisao prijevremene izbore jer nije dobio dovoljnu podršku za izglasavanje budžeta. Na izborima u maju zagovornici nezavisnosti dobili su neočekivano malo glasova, što je posljedica i njihovog razmimoilaženja po pitanju načina kako ostvariti nezavisnost.

Aragones je podržao Illu jer bi navodno Sanchez mogao prepustiti Kataloniji samostalno prikupljanje poreza i upravljanje fiskalnom politikom. Puigdemont je bio protiv bilo kakvog sporazuma koji ne uključuje referendum o nezavisnosti.

Illa je u četvrtak rekao da će raditi na dobrobit svih Katalonaca. Katalonija je jedan od turistički i industrijski najrazvijenijih dijelova Španije.

Španski premijer Sanchez, čija manjinska lijeva vlada ovisi o podršci katalonskih separatističkih stranaka, u maju je progurao u parlamentu u Madridu zakon o amnestiji kojim se prekidaju krivični postupci za nekoliko stotina organizatora referenduma iz 2017.

Najavio je veće korištenje katalonskog jezika, među ostalim i u španskom parlamentu, a također i veću prisutnost Katalonije u međunarodnim institucijama.

Izvor: Agencije