fbpx

Kakvi su mehanizmi sprječavanja vršnjačkog nasilja u školama

Kakvi su mehanizmi sprječavanja vršnjačkog nasilja u školama

Foto: arhiv 

Nedavni slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Bratuncu uznemirio je javnost. Djevojčica je napadnuta kada je dječak pokušao da joj ugasi cigaretu na vratu. To je izazvalo burne reakcije roditelja, potpisivanje peticije, ali i otvorilo pitanje, kakvi su mehanizmi za borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama u našoj zemlji?

АLЕKSАNDАR SЕKULIĆ, učеnik оsnоvnе škоlе

"Naravno da ima vršnjačkog nasilja u našoj školi, ali se on rješava razgovorom kod pedagogice i kod direktora".

Vršnjačko nasilje u školama u Republici Srpskoj je u porastu, a osim toga, sve je brutalnije, pokazuju podaci Institucije ombudsmana za djecu Republike Srpske.

ЈОVАNKА VUKОVIĆ, zаmјеnik оmbudsmаnа zа dјеcu Rеpublikе Srpskе

"Niža je uzrasna dob i imamo sve češće učešće djevojčica u vršnjačkom nasilju".

U školama kažu da je posljednjih godina u porastu posebno digitalno nasilje, a da se djeca češće obraćaju nastavnom osoblju, nego roditeljima, zbog straha od njihove reakcije.

BILJАNА МIRKОVIĆ, pеdаgоg u оsnоvnој škоli

"Kada se nama prijavi bilo koji oblik nasilja, obavi se prvo razgovor sa djetetom, obavijeste se roditelji, pozovu nastavnici, ispitaju se svi akteri koji su učestvovali i onda se vrši procjena da li je to intenzitet jak da se uključuju druge institucije ili se rješava na nivou škole".

Brutalnost posljednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u jednoj osnovnoj školi u Bratuncu pokrenula je roditelje da zatraže i izmjene zakona.

VОЈKА PRОKIĆ, mајkа nаpаdnutе dјеvојčicе

"Smatramo da nisu na vrijeme i adekvatno reagovali da ukažu na rješavanje ovoga problema, smatramo da se mora dublje ući u rješavanje situacije, gdje moramo svi podjednako, kako roditelji razgovorom, tako i institucije".

RАТKО DАDIĆ

"Potrebne su hitno mjere, izmjena zakona o vršnjačkom nasilju kako bi sva djeca u školskim ustanovama bila sigurna".

S druge strane, nadležni objašnjavaju da je od aprila ove godine na snazi Protokol za zaštitu djece od nasilja i zanemarivanja, kojim su jasno utvrđeni koraci kako postupati.

BILJАNА МIRKОVIĆ, pеdаgоg u оsnоvnој škоli

"Mi smo imali priliku da ga u našoj školi primijenimo i prijavimo jedan oblik nasilja. Reagovano je, protokol je dobar jer su sve instituije uključene i regulisane su obaveze i škole i policije, doma zdravlja, socijalnog rada".

ЈОVАNKА VUKОVIĆ, zаmјеnik ombudsmаnа zа dјеcu Rеpublikе Srpskе

"Ono što insistiram je psihosocijalna podrška djeci žrtvama nasilja, ali i djeci koja su počinioci nasilja, to nisu slučajno, ili je obrazac iz porodice ili uticaj medija, drušvenih mreža".

Nadležni ističu da su zakonska rješenja dobra i da treba insistirati na njihovom dosljednom provođenju, uz kontinuiranu edukaciju, rad na prevenciji i nultu stopu tolerancije na vršnjačko nasilje.

BHRT