fbpx

Kako i kada započeti izborne reforme u Bosni i Hercegovini

Kako i kada započeti izborne reforme u Bosni i Hercegovini

Foto: BHRT

Izborne reforme danima su u fokusu javnosti. Kada je u pitanju Izborni zakon Bosne i Hercegovine, iz vladajuće koalicije na državnom nivou najave da postoji zavidan nivo usaglašenosti, a lider HDZ-a BiH Dragan Čović optimističan je da bi se već mogao naći sutra na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BIH. Ipak, većina izmjena ili dogovora javnosti nije poznata, osim da će izborne reforme, ako je suditi po dosadašnjim stavovima, početi od Centralne izborne komisije BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH (25.09.2023.)

Čini mi se oko izbornog zakona u jednom dijelu imamo jednu zavisnu razinu usaglašenosti i da bi brzo čak do 3.10. mogla biti na razini Vijeća ministra rapsravljena pa da ide u paralmentarnu porcveduru. slično stanje i sa zakonom o sudu BIH.

Optimizama ne manjka, dijalog postoji, ali partneri ne otkrivaju jasna rješenja. Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara, zvanično, naći će se zakon o sudovima. Šta je sa Izbornim zakonom još je nepoznanica. Radi se na izmjeni zakona i formiranju novih članova Centralne izborne komisije, do kraja godine, potvrdili su ranije vladajući.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik Naroda i pravde

Mi nismo za to njihovi i naši, mi smo za to da se tamo dovedu ljudi profesionalci, koji neće biit ni pod čijim uticajem mislim da se CIK mora mijenjati, neki će se članovi morati mijenjati zbog odlaska u penziju.

S druge strane, članovi Komisije rade na tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Uskoro će prezentirati opremu za skeniranje glasačkih listića i skenere otisaka prsta i biometrijskih ličnih karata. I dok rade na digitalizaciji izbornog procesa, politika, kažu, vodi ka destabilizaciji institucije.

SUAD ARNAUTOVIĆ, predsjednik CIK-a BiH

Mi nismo vidjeli taj prijedlog zvanično, nas niko ne konsultuje u vezi s tim, ali ono što smo mogli vidjeti iz medija to je intencija, jednostavno se sad želi naći neki zakonski put za tu jednu političku radnju.

Izmjene Ustava, primjena odluka Europskog suda za ljudska prava tako za sada ostaju po strani. Bar u javnosti. Za neke upravo to je osnova za dalje pregovore o izmjeni izbornog zakonodavstva.

BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjednik SDA

I mislim da će pokušati sa izbornim zakonom unatoč presudi Kovačević -eu suda, da zloupotrijebe presude koje su u korist ostalih da bi HDZ-u izašli u susret jer su to obećali.

DŽEMAL SMAJIĆ, izaslanik u Domu naroda PSBiH (SBiH)

Naravno da su se sad stranke Trojke našle u problemu jer sigurno zbog pritiska javnosti, a i opozicije, neće biti u prilici da isporuče Izborni zakon Draganu Čoviću.

Jedino je jasno da su naredne godine lokalni izbori, i izmjena članova CIK-a nije moguća u izbornoj godini. Period pred nama otkrit će da li su stvarni interesi vladajućih novi saziv CIK-a ili otklanjanje diskirminacije i put ka demokratiji i Evropi.

BHRT