fbpx

Izrael napao Gazu - IDF tvrdi da nije počela kopnena ofanziva

Izrael napao Gazu - IDF tvrdi da nije počela kopnena ofanziva

Foto:  IDF

Peter Lerner, portparol vojske Izraela, je kazao kako trenutne operacije koje IDF sprovodi na sjeveru Gaze ne znače početak kopnene ofanzive.

Palestinski mediji od sinoć izvještavaju da izraelski tenkovi od sinoć djeluju u Gazi, razmjenjujući vatru sa lokalnim snagama.

Nakon što je IDF prethodno rekao da proširuje svoje kopnene operacije u Pojasu, Palestinci u Gazi izvještavaju da kopnene snage IDF-a, uključujući tenkove, djeluju unutar ove enklave, javljaju mediji na hebrejskom jeziku.

Postoje izvještaji o intenzivnoj razmjeni vatre između vojnika i naoružanih napadača.

Izvještaji se ne mogu odmah potvrditi. 

Lerner je rekao da se sprovode operacije koje osiguravaju uslove za buduću kopnenu ofanzivu.

- Uništavaju se protutenkovski kapaciteti, izviđački položaji, kao i teroristi ukoliko ih nađemo u pograničnom dijelu. Već nekoliko dana to radimo - kazao je Lerner za ABC News.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je da će se narod Gaze suočiti sa lavinom humanitarne patnje bez presedana, ukoliko ne dođe do temeljne promjene.

Gutereš je u saopćenju komentirao situaciju u Gazi koja je suočena s novim žestokim izraelskim napadima.

“Jad se povećava svakim minutom. Ukoliko ne dođe do radikalne promjene, narod Gaze će se suočiti sa lavinom humanitarne patnje bez presedana“, naveo je Gutereš.

Ukazujući na humanitarnu krizu u Gazi, Gutereš je rekao da svako mora ispuniti svoju odgovornost.

“Ovo je trenutak sudbine. Istorija nam svima sudi“, poručio je Gutereš.


Bijela kuća ne želi da kaže da li je Izrael obavijestio Sjedinjene Američke Države prije nego što je IDF u petak “proširio kopnene operacije na Gazu”, javlja CNN.

“Dakle, neću govoriti o detaljima razgovora koje imamo sa našim izraelskim kolegama i informacija, protoka je između nas”, rekao je koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće za strateške komunikacije John Kirby. “Mislim da bi to bilo vrlo nepromišljeno”, dodao je.

Također je odbio reći ima li Bidenova administracija povjerenja da je Izrael u potpunosti razmotrio posljedice kopnene operacije.

Kirby je rekao da “neće govoriti o njihovom procesu donošenja odluka” ili onome što se dešava na terenu u Gazi.

 

N1/Agencije