fbpx

Izrael jutros izveo napad na Bejrut, uslijedila reakcija iz Saudijske Arabije

Izrael jutros izveo napad na Bejrut, uslijedila reakcija iz Saudijske Arabije

Foto: X

Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanu objavila je da su tri njena člana ubijena u zračnom udaru na Bejrut u ranim jutarnjim satima. Udar u blizini mosta Cola, glavnog križanja u gradu, prvi je put da je u sadašnjem ratu pogođena lokacija unutar granica glavnog grada Libana. To je ujedno prvi udar na centar Bejruta od rata 2006. godine.

Naoružana grupa je rekla da su ubijeni Mohammed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-sigurnosnog odjela, Imad Odeh, član njenog vojnog odjela i vojnog zapovjedništva u Libanu, i Abdul Rahman Abed Al-Al .

PFLP je obećao da će “nastaviti put borbe i otpora sve dok okupacija ne bude izbrisana bez obzira na to koliko dugo to traje i bez obzira na to koliko su velike žrtve.”

Izraelska vojska rekla je za CNN da “istražuje incident”.

Saudijska Arabija je rekla da “stoji uz libanski narod” nakon izraelskih napada na zemlju. Ovo je prvi put da je Saudijska Arabija javno komentarisala situaciju u Libanu otkako je Izrael ubio vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

No, u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova on se uopće ne spominje. Umjesto toga rečeno je da se “suverenitet Libana mora očuvati”, piše index.

N1