fbpx

Izgradnja garaže od 30 miliona KM i novi problemi

UKC BL kliziste

Izgradnja garažnog kompleksa u okviru UKC-a vrijednog preko 30 miliona, podigla je veliku prašinu u javnosti. Osim konstantnog polemisanja o cijeni građevine, sve veću zabrinutost izazivaju i pukotine koje su uočene nakon što su započeti radovi.

Dok jedni navode da je riječ o klizištu koje ugrožava UKC i domaćinstva nedaleko od njega, glavni projektant tvrdi da pukotine nemaju veze sa izgradnjom garaža.

Izgradnja garažnog prostora kojim bi trebalo da bude riješen dugogodišnji problem nedostatka parking mjesta dovela je do novih problema. Ipak, ono što je vidljivo na ovom prostoru nije klizište, već slijeganje tla – tvrde odgovorni projektant za izgradnju garaže vrijedne više od 30 miliona makraka.

„Bez obzira na to slijeganje parkinga , nema nikakve ugroženosti niti temeljne jame novog objekta , niti bilo čega oko objekata, saobraćajnica, prolaznika. Taj proces nikoga ne ugrožava“ – navodi odgovorni projektant za izgradnju garaže Spasoje Derajić.

Pukotine su davno registrovane,a ovi radovi su ih ubrzali - potvrđuje to i konsultant za geomehanička ispitivanja. Mato Uljarević dodaje da će prostor na kome su uočena oštećena svakako biti rekonstruisan. Kaže da su moguća i određena odstupanja u odnosu na istražne radove.

„Prema tome izvođač će onda da vidi šta mu je isplatnije, koju mjeru da preduzme. Da li da malo više uloži u neke elemente u osiguranje, pa da omogući širi front rada, ili će ako mu to dinamika dozvoljava da ide na manje otvaranje, ali onda da duže traje“ - ističe konsultant za geomehanička ispitivanja Mato Uljarević.
Slijeganje tla nije primjetno samo ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo, već su ista oštećenja uočena i iza objekta Patologije. Upitan da tu pojavu prokomentariše, Uljarević odgovara.

„Tamo iza Patologije to nisam gledao. Za ovo je potpuno s obzirom na geometriju koju imamo potpuno razumljivo i povezano, svi ovi pokreti za ovaj plato koje smo vidjeli. Nije logično da ovi radovi iza proizvedu pomjeranje tamo do ove zgrade iza nas koju vidimo“- pojašnjava Uljarević.
Osim izgradnje podzemnih garaža sa oko 2500 parking - mjesta, u narednom periodu doći će i do preseljenja i izgradnje novih zgrada. Među njima će biti Medicinska škola i fakultet, Centar za naučnoistraživački rad, a u planu je i preseljenje Klinike za psihijatriiju.

Mještani Paprikovca koji su udaljeni svega nekoliko stotina metara od UKC-a nisu željeli stati pred kameru. Neki od njih smatraju da razloga za paniku nema, dok druge ipak misle da se o mogućim posljedicama ovih radova trebalo voditi računa ranije.

BN