fbpx

Iran kaže da nema ‘crvene linije kad je riječ o odbrani’

Iran kaže da nema ‘crvene linije kad je riječ o odbrani’

Foto: Vahid Salemi/AP

Iran je u nedjelju objavio da “nema crvene linije” kada je posrijedi odbrana, dok se Bliski istok zabrinuto sprema za izraelski odgovor na raketne napade svoga glavnog protivnika otprije dvije sedmice.

Čini se da je svrha izjave ministra vanjskih poslova Abbasa Araghchija odbaciti mogućnost da će se Iran suzdržati od odgovora na izraelski udar, kao što je Teheran napravio ranije ove godine kad je Izrael posljednji put napao Iran nakon salve iranskih projektila, piše Reuters.

“Premda smo posljednjih dana uložili goleme napore da bismo obuzdali izbijanje sveopšteg rata u regiji, jasno kažem da ne postoje crvene linije kada je posrijedi odbrana naših ljudi i interesa”, napisao je Araghchi na platformi X.

Iran je 1. oktobra ispalio više od 180 balističkih projektila na Izrael usred eskalacije sukoba između Izraela i Hezbollaha. Mnogi su presretnuti u letu, no neki su uspjeli probiti odbranu od projektila. Unatoč svemu jedina poginula osoba bio je Palestinac koji je smrtno stradao kada su ga pogodile krhotine koje su pale na Zapadnu obalu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael gađati Iran tako da će to biti “iznenadno, precizno i posijat će smrt”.

Izvor: Agencije