fbpx

Ilegalan izvoz afričkog zlata dostiže desetke milijardi dolara godišnje

Ilegalan izvoz afričkog zlata dostiže desetke milijardi dolara godišnje

Foto: Profimedia

Zlato vrijedno milijarde dolara godišnje se prokrijumčari iz Afrike, a većina završi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se rafinira i prodaje kupcima širom svijeta, navodi se u izvještaju objavljenom danas.

Zlato vrijedno više od 30 milijardi dolara, ili više od 435 metričkih tona, prokrijumčareno je iz Afrike samo 2022. godine, prema izvještaju koje je objavio Swissaid, skupina za pomoć i razvoj sa sjedištem u Švicarskoj. Glavna odredišta afričkog zlata bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Švicarskam piše SEEbiz.

Autori izvještaja rekli su da je njihov cilj bio učiniti afričku trgovinu zlatom transparentnijom i izvršiti pritisak na igrače u industriji da učine više kako bi zalihe zlata učinile sljedivijim, a opskrbni lanac odgovornijim.

"Nadamo se da će ovo poboljšati životne uslove lokalnog stanovništva i uslove rada zanatskih rudara širom Afrike", rekao je za Associated Press Ivan Schulz, jedan od autora izvještaja.

Izvještaj je pokazao da je između 32 posto i 41 posto zlata proizvedenog u Africi neprijavljeno. Godine 2022. Gana je bila najveći proizvođač zlata u Africi, a slijede je Mali i Južnoafrička Republika - stoji u priopćenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati daleko su najveća destinacija za krijumčareno zlato, stoji u izvještaju, gdje je završilo oko 405 metričkih tona neprijavljene proizvodnje iz Afrike. U desetogodišnjem periodu 2012.-2022. ta je količina bila 2569 metričkih tona zlata, vrijedna oko 115 milijardi dolara.

U izvještaju se navodi da se jaz između uvoza UAE i izvoza iz afričkih zemalja povećao tokom godina, što znači da se količina zlata prokrijumčarenog iz Afrike povećala tijekom prošle decenije. Na primjer, s 234 metričke tone u 2020. na 405 tona u 2022.

Švicarska, jedan od glavnih kupaca afričkog zlata, uvezla je 21 metričku tonu neprijavljenog zlata iz Afrike 2022. godine, navodi se u izvještaju. Stvarna bi brojka mogla biti puno veća ako se u obzir uzme i afričko zlato uvezeno preko trećih zemalja, navodi se u izvještaju, no nakon što se zlato preradi, praktički je nemoguće pratiti njegov tok do krajnjeg odredišta.

Baza podataka Ujedinjenih naroda o robnoj trgovini, koja sadrži detaljne statistike uvoza i izvoza, pokazuje da je Švicarska glavni kupac zlata iz UAE.

"Kupnja zlata iz UAE notorno je rizična", stoji u izvještaju koje opisuje poteškoće u određivanju podrijetla rafiniranog zlata.

Dužnosnik iz Vladinog ureda za medije UAE rekao je da je zemlja poduzela značajne korake protiv krijumčarenja zlata i rizika koje ono predstavlja. Kontinuirani rast tržišta zlata UAE odražava povjerenje međunarodne zajednice u njegove procese, rekao je dužnosnik.

Švicarska vlada svjesna je izazova u utvrđivanju podrijetla zlata i uvela je mjere za sprječavanje ilegalnih tokova - rekao je Fabian Mayenfisch, glasnogovornik Državnog tajništva za ekonomska pitanja.

Izvještaj je uspoređivalo podatke o izvozu afričkih zemalja s podacima o uvozu neafričkih zemalja, zajedno s drugim izračunima. Među preporukama je i poziv afričkim zemljama da formaliziraju obrtno i malo rudarstvo i pojačaju granične kontrole. Osim toga, neafričke zemlje se pozivaju da otkriju identitet zemalja podrijetla i zemalja otpreme uvezenog zlata te da sarađuju s vlastima na identificiranju nezakonitih tokova zlata.