fbpx

Iako će odluka biti poznata za dvije sedmice: Kamala Harris ima dovoljno ruku za kandidaturu

Iako će odluka biti poznata za dvije sedmice: Kamala Harris ima dovoljno ruku za kandidaturu

Foto: Agencije

Od potrebnih 1.976 glasova podrške, Harris trenutno ima 2.538

Potpredsjednica SAD Kamala Harris, po svemu sudeći, osigurala je potrebnu podršku delegata Nacionalne demokratske konvencije da bude kandidat Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a.

Prema anketi, koju je među delegatima demokrata proveo Associated Press, Harris bi mogla imati podršku 2.538 delegata, a za dobijanje kandidature potrebna joj je podrška 1.976 delegata. Očigledno je da Harris ima više nego dovoljnu podršku. Zanimljivo je da nijedan drugi mogući kandudat demokrata u ovoj anketi nije dobio nijedan glas, a da ih je samo 57 reklo da su neodlučni.

Ipak, sve će biti poznato 7. avgusta. Kako je najavio predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison, tog dana će demokrate i zvanično saopćiti ko će zamijeniti aktuelnog predsjednika Josepha Bidena u utrci za mandat u Bijeloj kući, odnosno ko će se suprotstaviti Donaldu Trumpu.

Za to vrijeme Kamala Harris već najavljuje da će "progoniti" Trumpa u toku kampanje, kao što je progonila kriminalce dok je bila tužiteljica u Kaliforniji.

- Tužila sam počinioce svih vrsta. Predatore koji su zlostavljali žene, prevarante koji su potkradali potrošače, varalice koji su kršili pravila za vlastitu korist. Dakle, poslušajte me kada kažem da poznajem tip Donalda Trumpa. U ovoj kampanji ću s ponosom staviti svoj dosje protiv njegovog, izjavila je Harris.
U protivničkom taboru, odnosno Trumpovom štabu se, po svemu sudeći, pribojavaju energične Harris, te u svojim komentarima "brane" aktuelnog američkog predsjednika.
- Ukrali su kandidaturu od Bidena nakon što je pobijedio na predizborima, glasi jedan od statusa kojeg su iz Trumpovog štaba postavili na njegovu društvenu mrežu Truth Social.

Oslobođenje